Çamaş ilçesine bağlı Edirli Mahallesi sınırları içinde yer alan ve Ordu’nun en büyük konaklarından birisi olan tarihi Cevat Bey Konağı sahipsiz kaldı.
İrfan Balkanlıoğlu’nun Ordu Valiliği döneminde turizme kazandırılacağı açıklanan ama bir türlü çalışma yapılmayan tarihi Cevat Bey Konağı için geçen yıl da Ordu Büyükşehir Belediyesi devreye girerek restore edileceğini açıklamıştı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl Cevat Bey Konağı’na ilişkin şu açıklamaya yer verilmişti:
“Genişçe bir bahçe içerisinde fırın ve müştemilatın da yer aldığı 18 odalı konak, Osmanlı Dönemi’nden kalma sivil mimari örneği olarak göz dolduruyor. Ordu yöresinde kültürel değişikliğe uğramamış Eski Anadolu Kültürünü yansıtan tescilli bir kültür varlığı olan yapı, tarihi dokusuna zarar verilmeden yıllarca işlevselliğini sürdürecek şekilde yenilenecek.”
Samsun Kültür Varlıkları bilmecesi
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı projenin Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasıyla çalışma yapılacağını da belirtmişti. İzin verilip verilmediği ise bilinmiyor.
Cevat Bey Konağı
Çamaş ilçesi Edirli Mahallesi’nde bulunan Cevat Bey Konağı, 1909 yılında ilçenin tanınmış ailelerinden olan Çamaş ailesine mensup Osman Ağa tarafından yaptırılmış. Yapımında taş ve kestane ağacı kullanılan konağın 18 odası var. Avlusunda bir aşevi, bir de fırın bulunan konak, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 20/01/2012 tarih ve 223 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Soner ÖZDEMİR