Yeşillikleri yağsız yapmayı beceremiyoruz
Ordulular olarak yeşilliklerin hepsini çok seviyoruz diyen Yılmaz, “Ama biz yeşilliği bir yağsız yapmayı becermiyoruz. İki doğru pişirme yöntemlerini beceremiyoruz. Turşu yapıyoruz ama kızartıyoruz ya da yağ ile kavuruyoruz. O yüzden yanından da ekmeği eksik etmiyoruz. Mısır ekmeği örneğin kalori değeri oldukça yüksek.” diye konuştu.
Pancar çorbasını yağsız yapalım
Diyetisyen Ecmel Yılmaz, “Pancar çorbası mesela içine ne koyduğunuz önemli bir faktör. Bir danışanımız pancar çorbasını yağsız yapıyor ve çok az bulgur kullanarak yeşillikle pişirmiş. Bu çorbadan zarar gelmez ama biz gider buna bir kâse fasulye eklersek, patates eklersek, havuç eklersek ve bir kâsede mısır unu koyarsak bu zayıflamak için uygun olmaz.” dedi.
Diyetisyenler sadece kilo verdirmek için yok
Genellikle insanların fazlalık kilolarından kurtulmak için diyetisyenlere geldiğini söyleyen Yılmaz, “Oysa diyetisyenler; sporcu beslenmesi, toplum beslenmesi, metabolik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi, çocuk hastalıklarında, şeker ve tansiyon gibi hastalıkların yardımcı tedavi yönteminde diyabet hastaları için karbonhidrat sayımı eğitimi gibi bir ok alanda da uzmandır.” şeklinde konuştu
Diyetisyen seçimi de önemli
Diyetisyen Ecmel Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Diyetisyene gitmeyi düşünen kişilere de tavsiyem diyetisyeni seçerken iletişim becerileri güçlü olan bir diyetisyen olduğundan emin olmalarıdır. Çünkü karşınızda hem saygı duyabileceğiniz hem de sizi gerçekten anlayan biri ile bu süreci başlatmak sürecin devamlılığı açısından en önemli nokta olacaktır.”
Ordulular da kilo vermek için geliyor
Orduluların da genellikle kilo vermek için diyetisyenlere başvurduğunu ifade eden Yılmaz, “Diyetisyenler aslında birçok alana bakıyor. Zayıflamadan tutun da beslenme ve metabolik hastalıklara kadar ilgi alanı geniş. Genelde ama zayıflamak için başvuru yapıyor. Hastaların yüzde 95’i kilo vermek için geliyor diyebiliriz.” dedi.
Tüketmeyin demem ama ekmek bağımlılıktır
Ekmekleri tek porsiyon olarak düşünürsek içerik olarak farklı olduğundan mısır ekmeğinin kalorisi beyaz ekmeğe göre daha yüksek diyerek Orduluları uyaran Yılmaz, “Ekmek bağımlılıktır. Ben asla ekmeği hiç tüketmeyin asla demem. Bu konuda çok yorum vardır. Ama kişi içinde bulunduğu duruma göre ekmek tüketebilir. Ama bir şeker hastası ile bir hastalığı bulunmayan bir gencin tükettiği ekmeğin vücuda yansıması çok farklıdır. Ekmek tüketilebilir ama durumumuza göre ayarlanmalıdır.” diye konuştu.
Balık yaparken yağa dikkat
Orduluların yine sofralarından ayırmadığı balık ve hamsi yapımına da dikkat çeken Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Kış dönemi ilimizde balık tüketimi artıyor. Yine pişirme yöntemi aslında çok önemli bir faktördür. Biz balık yaparken ne yapıyoruz yağı dolduruyoruz. Tek seferde kızartıp arkasını pişirirken tekrar yağ koyuyoruz. Bu da ne oluyor ortaya inanılmaz bir yüksek kalori ortaya çıkartıyor. O yüzden fırına telin üzerine balık grubunu ince ince dizerek altına da patates ve sebzeleri koyacağız. Hem balığın lezzeti gitmeyecek hem de kalorisi yüksek olmayacak.” Haber: Soner ÖZDEMİR