Plastik maddeler; gıda ürünleri, ev eşyaları, kırtasiye malzemeleri gibi hayatımızın her alanını kaplamış durumda. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ali Coşkun, vatandaşları uyardı.

Doktor Ali Coşkun, “Gıdalardaki biyolojik tehlikeler her geçen gün daha fazla endişe yaratırken, kimyasal endüstrideki atılımlar gıdalardaki kimyasal tehlikeleri de ön plana taşımıştır. 1950 yılından sonra tüm dünyada kullanılan eşyaları plastiğe evrilmiştir. Kırılmaz biberondan ev eşyasına kadar hayatın her alanında plastik ve kimyasal ürünler tüm dünyada yaygınlaşmıştır.” diye ifade etti.

Kimyasal

Eşyalarda binlerce kimyasal madde var

Günlük hayatımızda kullandığımız eşyaların yapısında 80 binden fazla kimyasal bulunmaktadır diyen Coşkun, “Kimyasalların çoğu halk sağlığı açısından henüz test edilmiş değildir. Kimyasallara ‘aksi kanıtlanmadığı sürece masumdur’ yaklaşımı uygulanmaktadır ki bu yaklaşım çok risklidir.  Günümüzde normal bir insanın kanında ve idrarında bile 200’den fazla kimyasal bulunmaktadır; her yanımız kimyasallarla çevrilmiştir. Bu kimyasallar amniyotik sıvıdan, anne sütünden, bebek kordonundan ve hatta ilk dışkı denilen mekonyumdan da analiz edilebilmektedir.” dedi.

Kırtasiye ürünleri tehlikeli olabilir

Uzman Doktor Ali Coşkun, “Erken dönemde maruz kalınan kimyasallar ileri yaşlardaki kronik hastalıkların temelini oluşturduğu yavaş yavaş ispatlanmaktadır. Bu toksiklerden en çok ftalatlar ve BPA denilen bisfenol-A üzerinde durulmaktadır. Ftalatlar plastikleri yumuşatmak, bisfenol-A ise tam tersine sertleştirmek için kullanılmaktadır; ftalatlar aynı zamanda kozmetiklerde ve kırtasiye malzemelerinde de kullanılmaktadır. Bu kimyasallar vücutta tıpkı bir hormon gibi davranarak, hormonların yapışması gereken yerlere yapışarak endokrin sistemi ve fizyolojik fonksiyonları bozmaktadır.” dedi.

Kırtasiye

Gebelikte plastik riski!

Plastiklerin insan sağlığını erken dönemlerde de etkileyebildiğine değinen Coşkun, “Gebelik esnasında maruz kalındığında bu kimyasallar; hamileliğin hangi döneminde maruz kalındığına bağlı olarak hem anneyi hem de anne karnındaki fetüsün gelişimini etkilemektedir. Bu kimyasallar, başta erkek çocuklar olmak üzere beyin ve üreme organlarının gelişimini engellemektedir. Özellikle anne karnında, düşük dozdaki kimyasallar bile bebek beyninde büyük hasarlara neden olabilmekte, ileride hızlı düşünmeyi ve tepki vermeyi engelleyebilmektedir.” diye ifade etti.

Hamilelik

Hafıza problemlerine neden olabilir

Endokrin bozucu kimyasalların etkilerini vurgulayan Uzman Doktor Ali Coşkun, “Bu kimyasallar her bireyde değişik etki göstermekte olup ne miktarda ve ne kadar süre alındıklarına, bireylerin yaşam tarzlarına göre de değişmektedir. Aynı zamanda bu kimyasallar beyinde üretilen hormonları da etkileyerek çocuklarda disleksi ve hafıza problemlerine neden olabilmektedir.

Erken yaşlarda maruziyet ileriki yaşlarda davranış bozuklukları, depresyon, anksiyete, alerji, solunum yolu hastalıklarına sebebiyet vermekte, pubertal gelişimi etkilemekte, ileri yaşlarda ise obezite, diyabet ve tümör oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenlerle plastik orijinli maddeleri hayatımızdan mümkün olduğunca çıkarmalıyız.” diye konuştu.

Özel Haber

Maymun Çiçeği Virüsü Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor Maymun Çiçeği Virüsü Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor

Editör: Merve Tepecik