CHP Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi M. Murad Yıldız, ORKENT Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen’e eski otogar arsasında ORKENT olarak yapmakta iken neden kat karşılığına modeline döndüklerini, ihaleyi alan ÜNYE’li firmanın ihaleyi hangi koşullarda aldığını, ihaleye Ordulu firmaların davet edilip edilmediğini ve eski otogar arsasına ihalenin ön koşulu olan Kültür Merkezi’nin ne zaman yapılacağını sordu.

Buna ek olarak yıkımına çok önce başlanan Çarşamba Pazarı’nın akıbetini soran Yıldız, ORKENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen’den istediği yanıtları alamadı.

ORKENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen, eski otogar arsasında çalışmaların devam ettiğini ve kimsenin mağdur olmayacağını söylerken, kapalı çarşı arsasına da otopark yapılacağı için projenin uzadığını söyledi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis toplantısını gerçekleşti. Toplantıda OBB’nin tartışılan iştirak şirketlerinin başında gelen ORKENT A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen, çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

CHP Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi M. Murad Yıldız, ORKENT Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen’e eski otogar arsasında ORKENT olarak yapmakta iken neden kat karşılığına modeline döndüklerini, ihaleyi alan ÜNYE’li firmanın hangi koşullarda aldığını, ihaleye Ordulu firmaların davet edilip edilmediğini ve eski otogar arsasına ihalenin ön koşulu olan Kültür Merkezi’nin ne zaman yapılacağını sordu.

Yeni mahalle ekonomik çalkantılara takıldı

Şen sorulara ilişkin verdiği cevapta şu ifadelere yer verdi:

“Ekonomisini ve finansını çözemediğiniz taktirde bir işi başarmanız mümkün değil. Konuşmamın başında kendi finansı kendi içinden bir modelden bahsettim. 9 yıldır mağdur olan vatandaşlar, kentsel dönüşüm konusunda bir adım ilerleyemedi. Bir mesafe kat edilemedi. Biz bunları yaparken, merkezi hükümetten bir beklenti içinde olmadan başladık. Orkent yeni bir şirket. Birçok yeri kendi imkanlarıyla yapıyor. Biz kamu şirketiyiz. İşleri sizlerin desteğiyle yapıyoruz. Vatandaşlarımızın devletine, kamusuna ve büyükşehir belediye başkanımıza güveni nedeniyle ürettiğimiz projelerden kaynak üretmeye çalışıyoruz. Yaşanan ekonomik çalkantıları da takip etmek durumundayız.

4 dönüm alana kültür merkezi

Kültür merkeziyle ilgili 16 dönüm Büyükşehir’in mülkiyetindeydi. Yapılan 58 dönümün imar planını Çevre Şehircilik Bakanlığı yaptı. 16 dönümün 10.5 dönümünü ticari lejant olarak, 4 dönüme yakın olanı kültür merkezi, diğer bölümü de yeşil alan olarak imar planını geçirdik. Arkasında hem küçük sanayi hem de konutların olduğu 285 mağdur olan vatandaşlarımızın bulunduğu alanla ilgili bir kentsel dönüşüm var. Buradaki vatandaşımızın hakkı neyse, ekonomik bir beklenti içinde olmadan haklarının karşılığında haklarını vereceğiz. Bunu yapabilmemiz için de bir ekonomik finans lazım. Büyükşehir Belediyesi, Yeni Mahalle Ticaret Merkezi’nden oluşturduğu ekonomik gelirle hem kültür merkezini yapacak aynı zamanda arkadaki küçük sanayi ve 285 dairesi ve dükkanı olan vatandaşlarımızın hakkı neyse onu verip dönüştürecek. Bunu yapabilmemiz için ekonomik bir değeri olması lazım.

Otogar arsasının ihalesi şeffaf yapıldı

Biz her işimizi şeffaf yürütmek durumundayız. Yeni Mahalle’ye yapılacak olan Kültür Merkezi’ni Basın İlan Kurumu üzerinden ihaleye çıktık. Kaç firmanın ihaleye girdiğini size anlatabilirim. O günün şartlarında en yüksek teklifi verip, kamu yararını gözeterek, teklif veren firmaya yüzde 44.5 artı 28 milyon bedelle burayı kat karşılığı verdik. Açık ihalede çıkar. Paranın satın alamadığı bir şey var, o da zaman. Zamanın değeri ölçülemiyor. Bizde çok hızlı bir şekilde hem büyükşehrin yapmış olduğu işleri hızlandırmak hem de şehre yenilik kazandırmak için yapacağımız en doğru şekilde yapmak durumundayız. İhaleye 5 firma girdi ama en yüksek bedeli veren firma burayı aldı. İnşaat şu an gece gündüz devam ediyor. Su basman kotuna kadar geldik. Bir katı 6 bin 800 m2.

Millet Düzü Proje aşamasında

Kapalı çarşının yerine yapılacak Millet Düzü Projesinin mimari projesini yaptık. Altında otopark yoktu. Sayın bakanımız bu konuya ehemmiyet gösterdiği için Millet Düzü’nün proje tadilatı yapıldı ve altına kapalı otopark eklendiği için proje revizeye uğradı ve proje çalışması bitmek üzere.”

Çarşamba Pazarı Hukuksal Sebeplerle Beklemede

Yıkımı bundan 1,5 yıl önce yapılan Çarşamba Pazarındaki durumu da soran YILDIZ’a, ORKENT Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen bölgede devam eden hukuksal süreçler ve otopark eklentisi sebebiyle beklendiğini ifade etti. Bu yanıtı yeterli bulmayan YILDIZ, sürecin bir an önce bitirilmesi ve oradaki mağduriyetin bir an önce sonlandırılması konusunda talepte bulundu. Haber merkezi

Editör: Soner Özdemir