Genelge ile mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak, sağlık, eğitim ve güvenlik hizmetleri sunulacak.
Valiliklerce hazırlanan eylem planları doğrultusunda geçici yerleşim alanlarında prefabrik, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli büyüklükte bir geçici ortak kullanım merkezi ile alt ve üstyapısı bulunan yerleşim alanları oluşturulacak.
Bu alanlarda temiz içme ve kullanma suyu sağlanacak, haşere ilaçlama ve atık yönetimi hizmetleri verilecek.
İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin aşılamaları, sağlık taramaları ve kronik hastalık takibi gibi sağlık hizmetleri sunulacak.
Zorunlu eğitim çağındaki çocukların eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri için gerekli tedbirler alınacak.
Mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde güvenli ve sağlıklı bir şekilde taşınabilmeleri için trafik denetimleri artırılacak, geçici yerleşim alanlarında güvenlik devriyeleri düzenlenecek.
Her il ve ilçede “İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu” oluşturularak iş koşullarının iyileştirilmesi ve uyuşmazlıkların çözümü için çalışmalar yürütülecek.
Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin kimlik bilgileri elektronik ortamda paylaşılarak, e-METİP'e kayıtlı olan işçilere yönelik sosyal hizmetler sunulacak.