İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirileceği "Extremophyte" adlı deney için yanında Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisini götürdüğü ortaya çıktı. Deneyde bitkinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılırken mikro yerçekiminde yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdüremeyeceği incelenecek.
Deney Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirildikten sonra Türkiye'de devam edecek ve deney kapsamında bitkinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ve mikro yerçekimi arasındaki etkileşimin ortaya konması hedefleniyor. Uzayda gerçekleştirilecek 13 deneyden biri olan Schrenkiella Parvula bitkisi için Alper Gezeravcı’nın daha önce birçok öğretim görevlisinden eğitim aldığı da biliniyor.
Deneyin lideri Prof. Dr. İsmail Türkan, bitkinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ve mikro yerçekimi etkileşiminin ortaya konmasının, gelecekte Ay ve Mars gibi gezegenlerde kurulacak üslerde, tuzlu toprakların iyileştirilmesi ve astronot atıklarının arıtılmasında kullanılabilme potansiyelini taşıdığını belirtiyor.