Fındık, tarım ürünleri arasında çok özel bir yere sahiptir ve bu yapı, fındığın sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi açısından büyük bir öneme sahip diyen Cem Şenocak, fındık üreticine desteğin önemine dikkat çekti.
Şenocak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Devletin önüne kısa orta ve uzun vadeli planlarımızı sunarak ve onaylarını desteklerini alarak gerçekleştirebiliriz. Burada öncelik; Çiftçinin iyi tarım uygulamaları ve destekleme modellerinin tekniğini geliştirip revize edilerek üreticinin bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir. Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerdeki küskün maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder.
Düz Ovadaki üretici ile eğimli arazideki üretici farklı desteklenmeli
Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir. Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir. Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır. Terörün bölgeye girmemesinin en büyük sebebi fındıktır. Fındık bahçeleri geniş alana yaygın ve her bahçenin üzerinde üreticinin evi vardır. İç Anadolu’da olduğu gibi yerleşim yerleri toplu değil dağınık olması terörün bölgeye girmemesinde önemli rolü olmuştur.
Göçü önlemenin yolu üreticinin desteklenmesinden geçiyor
Ayrıca bölge üreticisi bu şartlarda geçinmekte zorlandığı için büyük şehirlere aşırı göç vermiştir. Vermeye devam etmektedir. Buda büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli üretici bahçesine tekrar dönderilmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır.” Haber merkezi