Serbest piyasa ekonomisinin önemli şartları vardır. Bu şartlara uyulmadığı taktirde, ekonomi kendi gücü ile dengeleri kuruyor.
Serbest piyasayı seçen bir ekonomide, arz ve talep koşulları ile fiyata müdahale edilmez. Müdahale edildiği taktirde, sistemde sorunlar başlıyor.
-Mal ve hizmet fiyatlarına narh konulduğu taktirde, ekonomide mal ve hizmet kaybolur. Karaborsa fiyatı ortaya çıkar. Birisi piyasada görünün fiyattır, diğeri tezgah altına kaçan fiyattır.
-Arz koşullarına müdahale edilebilir. Arzın azalmasına ya da artmasına yönelik uygulamalar ile belli bir fiyatın tutturulması amaç olabilir. Tarımsal ürünlerde daha çok üretmek, daha çok gelir anlamına gelmez. Bu nedenle, belli miktarların üzerine çıkmayacak şekilde, üretimi regüle edici politikalar uygulanabilir.
-Talep koşullarına müdahale edilebilir. Genellikle tarımsal ürün fazlalıklarının satın alınması şeklinde "destekleme alım müdahaleleri" bu sınıfa giriyor. Fazla üretimin devlet tarafından satın alınması, ürün stokları sorunu yaratıyor.
-Ücrete müdahale edilebilir. Üretim faktörü sayılan emeğin, üretimden aldığı paya ücret diyoruz. Genellikle "asgari ücret" tesbiti ile ülkeler ücrete müdahale ediyor. Sosyal Devlet olmanın gereği "asgari ücreti saptamaktan" geçiyor. Aksi taktirde, emeğin kötüye kullanımı önlenemiyor. Asgari ücret saptamada en önemli sorun emeğin verimidir. Emeğin verimi, asgari ücretten daha az ise aradaki fark maliyet enflasyonu olarak piyasaya yansıyor.
- Faizlere müdahale edilebilir. Faiz, sermayenin üretimden aldığı paydır. Ekonomideki en büyük sorun, serbest piyasada oluşan faize yapılan müdahale ile yaşanıyor. Sebebi ise sermayenin uluslar arası serbestçe akımından kaynaklanıyor. İki ülke arasındaki faiz farkı, sermayenin yüksek faize akmasına neden oluyor. Ülkeden sermaye çıktığı zaman, kurlar artıyor ve faizler yükseliyor.
Sermaye akımına yasak getirilse dahi sistem kendi içerisinde organlarını yaratıyor. Döviz transfer işlemlerinin yasak olduğu dönemlerde, Kapalı Çarşı'da illegal kuruluşlar döviz transferi yapıyordu. Sermaye akışkanlığı önlenemiyor.
Serbest piyasa ekonomisinde faizleri düşürmenin yegane yolu, tasarrufları artırmaktan geçiyor. Günümüz siyasi otoritesi, her söyleminde faizleri düşüreceğini söylüyor. Bu söylem dahi faizlerin ve kurun aynı anda artmasına neden oluyor.
Ekonomi bilmeyenlere ekonomiyi teslim edenler ceza çekmeye mahkumdur. Zira, bilgisiz ve tecrübesiz doktor bir hastayı mağdur edebilir. Ekonomi bilgisinden mahrum siyasal güç sahibi, milyonlarca insanı mağdur ediyor.