Ordu’da toplu taşımada mevcut minübüslerin; küçük ve büyük otobüslere dönüştürülerek devam edeceğini duyuyoruz. Şehiriçi dolmuşta çalışan minübüs esnafının mevcut araçlarını satarak; küçük veya büyük otobüs alarak şehiriçi ulaşım ağına katılmaları olumlu bir gelişmedir. Ülkemizde büyükşehirlerin çoğunda olan sistem ise; şehiriçi otobüs ödemelerinin tek bir kartla yapılması ve kişinin Ordukart gibi bir kartla ödemesini yaparak yükleteceği; otobüse biniş kartı; sistemi kolaylaştırıyor; ayrıca bilet personeli vb. gibi ikinci bir personele gerek kalmadan; veya bozuk para bulundurma gibi bir zorunluluğa gerek kalmadan sistem ödemesini elektronik kayıtla alıyor; sadece otobüs şöförü gözlemliyor ve ödemeyi alırken çalıyor; böylece sistem güvenlikle çalışıyor. Her yere gidiş; tek çekimle olduğu için uzak mesafe gidip; ücreti fazla olan otobüs; çekimini kendi tarifesine göre yapıyor. Altınordu İlçemizde şehiriçi otobüslerin farklı ücreti olacağını sanmıyorum. Dolasıyla sistem rahatlıkla çalışacak; otobüslerde parasını; aldıkları otomotik yüklemeye göre; havuzdan ay sonlarında veya belirli zamanlarda alabilecekler; sistem bu şekilde elektronik çalışıyor. Örneğin İstanbul gibi metro, otobüs, halk otobüsü, tramvay, deniz otobüsü ve feribot İstanbul karttan ücretlerini çekiyorlar, kartın kontürü bitince; elektronik yükleme yapan; yetkilendirilmiş yerlerden dolum yapılabiliyor. Tek binimlik bile yüklenebiliyor.
Ordu’da artık büyükşehir ve şimdi ve şimdiden önceki haliyle; dolmuşlar özellikle Kumbaşı Mahallesi yönüne çalışanlar; yolda şehire gidiş yaparken 15 km süratle gidiyorlar ve Devlet Hastanesine yaklaşık 8 - 9 km yolu; 30- 35 dakikada gidiyorlar. Haliyle bu oranda bir süratle gidilince vakti çok hesaplı olan insanlar için tercih ettirmiyor; çünkü zamanında yetişemiyorlar. Seri çalışan sistem (Trafik kurallarına uyarak ) çok verimli olacaktır.
Ordu’da artık büyük kent; özellikle raylı sisteme geçiş planları hemen yapılmalı ve bütçesi temin edilince de yapımına geçilmelidir. Bugün için bu sistem Turnasuyu Mahallesinden başlıyarak Cumhuriyet Mahallesi, Organize Sanayii, Karşıyaka Mahallesi, Yeni Mahalle, Düz Mahalle, Zafari Milli, Kirazlimanı, Güzelyalı, Kumbaşı Mahallesi, Efirli Mahallesi bitimine kadar olabilir. Bir diğer hatta Bolamandan başlamak üzere denize paralel; 500, 600 metre içerden geçerek; ve Fatsa’nın içinden devamla; yine kıyıya paralel; Fatsa Ünye arasında denize paralel 500 – 600 metre içeriden geçerek ve Ünye’de; Ünye’nin içinden geçerek Çaybaşı yolu hizasına kadar gidebilir. Haliyle böyle bir raylı hat yapılırken; bazı yerlerde tünel, veya tüneller gerekebilir; ve gerekecektir. Raylı sistem yapım plancıları bunları planda gösterecek; yapımda buna göre olacaktır.
Hayat devam ediyor; haliyle trafik en önemli sorunlardan biri olduğundan; bunları nasıl çözebileceğimizi ortaya koymamız gerekiyor.