Fındık üreticilerinin verim ve kalite için öncelikli olarak fındık bahçelerinin toprak analizini yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Akça, çıkan sonuca göre ve gübre ver kireç uygulamasının yapılmasının daha doğru olacağını söyledi.

“Önemi ortaya çıktı”

Akça, “Bakım, besleme fındık için çok önemli. Fındık 1-2 ayda bakımı, beslemesi, harmanı yapılabilen bir ürün değil. Fındığa en az 10 ay süreyle bakmak lazım. Artık fındık bakımında teknolojik kriterleri de göz önünde bulundurmalıyız. Yıllarca Atalarımızdan gördüğümüz şekilde bahçelerimize 26 azot gübre atarak fındığa bakma yolunu seçtik. Ancak son 10 yılda toprak analizinin önemi ortaya çıktı. Her toprağa 26 azot gübre atmak verim ve kaliteyi artırmaz. Toprak analizi toprağın hangi besine ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarır. Son 10 yılda başlayan bu çalışmanın faydaları da görüldü.” dedi.

“Çiftçiye yarar sağlar”

‘Eğer siz bir bahçeden toprak tahlili yaptırmadan ürün kullanmaya kalkarsanız, hem kendi paranıza yazık edersiniz hem de kullandığınız üründen fayda alamazsınız’ diyen Atakan Akça, sözlerini şöyle tamamladı; “Dolayısıyla burada en önemli şey; üreticilerin ilk etapta toprak analizlerini yaptırmaları ve oradan çıkan sonuçla uyarlanmış reçete bakım ve beslemelerini yapmalarıdır. Bunun için Altınordu Ziraat Odası laboratuvarıyla üreticilerimize 3 senedir hizmet veriyor. Bütün üreticilerimin bakımı, beslemeyi yapmadan önce muhakkak toprak tahlillerini yapıp reçetelerine göre bakım ve besleme yapmaları gerekiyor. Toprak ve yaprak analizleri sayesinde topraklarda ve bitkide eksik olan ve dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen besin maddelerinin hangileri olduğu anlaşılır. Böylece de çiftçiye, gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlanmasına yardım edilmiş olur.”

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul