CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun 13 Haziran’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Ordu’nun 12, Tokat’ın 1 ilçesinde başlatılan Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin sağlıklı ilerlemediğini ifade ederek 4 yıldır elle tutulur bir yapı ortaya konulmadığını belirtmişti. Proje kapsamında yapılacak işlerin ve harcamaların açıklanmasını talep eden Torun, projenin tüm alt ve üst yapılarıyla tamamlanacağı tarihi sormuştu.
Maliyetleri açıklayamadılar
2 Eylül’de soru önergesine cevap veren Bakanlığın açıklamaları çarpıcı bilgiler içeriyor diyen Torun 57 milyon 203 bin Avro (yaklaşık 2 trilyon 200 milyon lira) bütçe ayrılan proje için bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyon Avro (56.5 milyon lira) harcama yapıldığını öğrendik. Proje hem çok yavaş ilerliyor hem de 56 milyon harcayıp yaptıkları işler evlere şenlik ifadelerini kullandı. Proje kapsamında yapılan işler içerisinde şikâyet kutusu alım işinin yazılmış olmasını trajikomik olarak niteleyen Torun bitirilen işlerin her birinin maliyetlerini sorduk ancak bu kalemler açıklanmadı dedi.
Taşkınlar için çalışma yok
Projenin en önemli ve bölge insanı için hayati bölümünün taşkın koruma yapıları olduğuna dikkat çeken Torun, her sağanak yağışta Ordu’da sel ve taşkın felaketlerinin meydana geldiğini, tarım alanlarının, hanelerin ve yolların ağır hasar gördüğünü ivedilikle başlanması gereken taşkın koruma yapımlarına başlanmadığını görüyoruz ifadelerini kullandı. Özellikle kırsal bölgelerde su sorunları yaşandığının altını çizen Seyit Torun içme suyu göletlerine de henüz başlanmamış hatta projeyi öyle bir boşlamışlar ki Dünya Bankası uzmanları içme suyu göletleri ve taşkın koruma yapımları için kredi sağlanamayacağına karar vermiş. Bu işlerin finansmanının nasıl sağlanacağını şuan bilmiyoruz.
Cevap metni çelişkili
Cevap metni kendi içerisinde çelişkiler barındırıyor. Projenin hedeflenen bitim tarihi 2027 yılı sonu olarak ilan edilirken metnin sonunda bitiş tarihi Mayıs 2028 olarak açıklanıyor. 2021 yılında başlanan projede fiziksel olarak %25 oranında, finansal anlamda bugüne kadar %2.52 oranında harcama yaptığı açıklanıyor. 6 yılda ancak çeyreği tamamlanan projenin bu anlayışla 2027 ya da 2028 yılında biteceğini düşünmek en kibar dille naiflik olarak adlandırılabilir.
Oyalama taktiği var
Seyit Torun: Görünüşe göre yine halkımızı oyalama projelerinden biriyle karşı karşıyayız. Zaman ve bütçe verimli kullanılmıyor, zaman geçtikçe maliyetler artıyor krediler onaylanmıyor, kredi için Dünya Bankası’nın talep ettiği çevresel ve sosyal dökümanların hazırlanmasına başlanmamış bile. Yine dalavere yine rantiye kokuları yükseliyor. Diyerek tepkisini dile getirdi. Haber merkezi