Ordu Ramada Otel’de Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın katılımıyla Türk Eğitim-Sen Karadeniz Bölge Toplantısı gerçekleştirildi.
Bu toplantıda, Türk Eğitim-Sen'in Karadeniz Bölgesi'ndeki üyeleriyle bir araya gelerek, bölgedeki eğitim çalışanlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışıldı ve eğitim çalışanlarının maaşları, çalışma koşulları, iş güvencesi, özlük hakları gibi konular ele alındı.
Ordu, Kastamonu, Sinop, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize, Artvin, Amasya, Gümüşhane, Bayburt ve Tokat illerini kapsayan toplantıya Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İlksan Genel Başkanı İsa Barış, Kamu-Sen Ordu İl Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Türk Eğitim-Sen Ordu Şube Başkanı Metin Şeyhoğlu, Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, Kamu-Sen’e bağlı diğer sendika başkanları, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fiskobirlik Eski Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.
Toplantı öncesi açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, kamu çalışanlarının talep ettiği maaş artışlarına dikkat çekerek, yaşanan kaybı telafi edecek bir düzenlemenin hayat geçirilmesini istedi.
Refah Payı Kalıcı Hale Getirilsin
Başkan Geylan, “Talebimiz kamu çalışanlarının yaşamış olduğu kaybı telafi edecek düzenlemenin hayata geçirilmesi. Hükümetimiz vergi, haç ve cezalarda %58.4 miktarında yeniden değerleme yapılandırmayı gündeme getirdi. Maliye Bakanımız Ocak ayında yüzde 50 oranında zam yapacağını dile getirdi. Ancak biz kamu çalışanları olarak bunu yeterli görmüyoruz. Bu zammın üzerine enflasyon farkı, üzerine yüzde 10 refah payı talep ediyoruz. Ayrıca yine bu enflasyon farkı üzerine uygulanacak refah payının da kalıcı hale getirilmesini istiyoruz” dedi.
Meslek Kanunu Beklentileri Karşılmadı
Yakın zamanda hayata geçirilen öğretmenlik meslek kanununun beklentileri karşılamadığını dile getiren Başkan Geylan, “Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 3 Şubat 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. 14 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlandı ve Eylül'e uygulamaya girdi. Ancak bu kanun içeriği itibariyle meslektaşlarımızın beklentilerine karşılamaktan çok uzak kaldı” diyerek açıkladı.
Ücretli Öğretmenlik Pansuman Tedbirdir
Ücretli öğretmenlerin sorunlarını da açıklayan Başkan Geylan, “Geriye bıraktığımız eğitim öğretim yılında yaklaşık 80 bin ücretli öğretmen görev yapmıştı. Aslında ücretli öğretmen bir pansuman tedbirdir. Öğretmenlerimiz uzun süre izin aldığında ücretsiz ayrıldığında, rapor aldığında, askerlikte vesaire nedenlerle hayata geçirilen pansuman bir tedbirdir. Ama 80 bine ulaşmış olması bu rakamın artık adeta ücretli öğretmenliğinin bir öğretmen istihdam modeli haline getirildiğini gösteriyor. Ücretli öğretmenlerimizin aylık ücretleri de asgari ücretin yarısına tekabül ediyor. Bu çok acı bir durumdur” ifadelerini kullandı. Haber merkezi