Ekonomik büyümenin yüzde 3 civarında olacağı hesap ediliyor. Dolar kuru arttığı zaman, fert başına hasıla azalıyor. Bu durumda insanlar fakirliyor ve fakat ekonomi büyüyor. Parodoks gibi görünen bu duruma "fakirleşerek büyüme" diyoruz.
Çok partili demokratik sistemlerde siyasal otoriteler fakirleşerek büyüme modelini tercih etmez. Zira fakirleşen halk, yöneticileri ilk seçimde sandığa gömer. Çin gibi tek parti iktidarları, bilinçli olarak fakirleşerek büyüme modelin tercih edebilir.
İki önemli koşulda, istenmese de fakirleşerek büyüme modeli kendiliğinden geliyor. Birincisi tasarruf dar boğazı var ise. İkincisi üretim emek yoğun ise.
1. Tasarruf dar boğazı:
Sürekli cari açık veren ekonomiler tasarruf dar boğazı ile karşılaşıyor. Zira cari açık, ürettiğinden daha çok tüketen toplumlarda gerçekleşiyor. Daha çok tüketim daha az tasarruf anlamına geliyor. Kurlar arttığı zaman, tüketim azalıyor. Tüketim azalışına oranlı olarak toplum daha çok tasarruf ediyor.
2. Ücretler düşüyor:
Kurlar arttığı zaman, "döviz cinsinden ücretler" düşüyor. Bizim gibi emek yoğun üretim yapan ülkelerde ücretlerin düşmesi, dolar bazında maliyetleri de düşürüyor. Üretici şirketler uluslar arası piyasada rekabet gücü kazanıyor. Üretim ve yatırım atıyor. Ekonomi hızlı büyüme sürecine giriyor.
Fakirleşerek büyüme modeliniz hayırlı olsun.