Kış aylarının yaklaşmasıyla, yaz turşularını saklamak için özgün bir bidon hazırlamak isteyebilirsiniz. Peki, Turşu suyu niye bulanır? Turşu suyu bulanık olursa nasıl önlem almalıyız? İşte püf noktalar...
Turşu suyu birkaç nedenden dolayı bulanık olabilir.
· Fermantasyon: Fermente turşularda, brine (turşu suyu) bulanıklığı, laktik asit bakterilerinin büyümesinden kaynaklanır. Bu bakteriler, turşudaki şekeri laktik aside dönüştürür ve bu da brine'a ekşi bir tat verir. Fermente turşulardaki bulanıklık normaldir ve turşunun güvenli olduğunu gösterir.
· Yetersiz sterilizasyon: Turşu yaparken, kavanozların ve kapakların yetersiz sterilizasyonu, brine'ın bulanık olmasına neden olabilir. Bu durumda, brine'da zararlı bakteriler üremiş olabilir ve turşu güvenli olmayabilir.
· Bozulma: Turşuların bozulması, brine'ın bulanık olmasına neden olabilir. Bozulmuş turşularda genellikle küf oluşur ve hoş olmayan bir koku yayarlar. Bozulmuş turşuları yemek güvenli değildir.
Eğer turşu suyu bulanıksa, ancak küf oluşumu ve hoş olmayan bir koku yoksa, turşu muhtemelen güvenlidir ve tüketilebilir. Ancak, eğer turşu suyu bulanıkken küf oluşumu veya hoş olmayan bir koku da varsa, turşu bozulmuş demektir ve tüketilmemelidir.
İşte turşu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
· Kavanozları ve kapakları iyice sterilize edin.
· Turşu malzemelerini iyice yıkayın ve kurulayın.
· Turşu suyuna yeterince tuz ve sirke ekleyin.
· Turşuları serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Eğer turşu yaparken bu noktalara dikkat ederseniz, turşularınızın bozulmasını önleyebilir ve bulanık oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Zeynep TELCİ