Diyaliz hastası on yaşındaki Aleyna Seven, daha önce iki kez böbrek nakli olan ağabeyi Murat Seven’in arkadaşı Murat Şeren’in bağışladığı böbrekle hayata tutundu.
İstanbul Bağcılar Kemal Kaya İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Aleyna Seven’e 6 ay önce gelişim geriliği nedeniyle başvurduğu hastanede böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Diyalize girmeye başlayan kıza, daha önce 2 kez böbrek nakli olan 24 yaşındaki ağabeyi Murat Seven’in 17 yıllık arkadaşı Murat Şeren, böbreğini vermek için gönüllü oldu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran ikilinin, böbreğinin birbiriyle uyumlu olduğu belirlendi. Doç.Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından geçen hafta gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla Şeren’in böbreği Aleyna’ya nakletti.
Aleyna’ya böbrek nakli olması gerektiği söylenince ‘can dostum’ dediği arkadaşının hemen gönüllü olduğunu belirten Murat Seven, şöyle konuştu: “Bende böbrek hastasıyım. 6 yıl önce annemin böbreği nakledildi. Ancak böbrek iki yıl sonra attı. Bunun üzerine 17 yıllık arkadaşım Murat Seven böbreğini bana vermek için gönüllü oldu fakat böbreği uymadığı için nakil gerçekleşmedi. Ben 2010 yılında Tekin Kızmaz isimli arkadaşımın böbreğiyle diyalizden kurtuldum. Bu kez kardeşim aynı hastalığa yakalandı. Kardeşimin hasta olduğunu duyan Murat tekrar böbreğini vermek için gönüllü oldu. Ben kabul etmek istemedim, ‘Aynı durumda sen olsan sen de bana böbreğini verirdin’ diyerek beni ikna etti ve nakil gerçekleşti.”
Aleyna'ya böbreğini bağışlayan 1 çocuk babası Murat Şeren'in, bunu insanlık adına yaptığı için haberinin yapılmasını istemediğini ifade eden Murat Seven, şunları söyledi: “Arkadaşım insanlığın ölmediğini gösterdi. İnsanlar kendi akrabalarına böbreğini vermek istemezken arkadaşım kardeşime böbreğini bağışladı. Ona bu fedakarlığı için çok teşekkür ediyorum.”
Hastanede tedavisi tamamlanan Murat Seven taburcu olurken, Aleyna’nın birkaç gün sonra taburcu edileceği bildirildi.
Kaynak: iha