31 Mart Yerel Seçim için seçmen listeleri sonuçlanmasına az süre kala harabe evlere seçmen yazıldığı iddiaları da başladı.
Ordu’nun Ünye ilçesinin Sarıhalil Mahallesi’nde kullanılmayan harabe evlere seçmen yazdırıldığı iddia edildi. Sarahalil Mahallesi’nden Eren Atasoy, “Seçmen listelerini incelediğimizde kullanılmayan ve harabe evlere 25 yakın seçmen yazıldığını belirledik.” dedi.
Harabe evlere nasıl ikametgah verdiniz?
Usulsüz seçmen yazımının muhtarlık seçimleri nedeniyle yapıldığını vurgulayan Aza Abdullah Alemdar, “Daha önce baba evine adresini aldığı için Ercan Yalın’a ceza verilmişti. Kendi evine ikametgah alan vatandaşlara ceza uygulanacağı söylenerek uyarıda bulunuldu aynı uygulama neden Sarıhalil dışından gelen seçmenlere yapılmıyor? Şimdi Nüfus Müdürlüğüne soruyoruz: Kendi köyüne adres alan vatandaşa ceza var da Sarıhalil’le alakası olmayan insanlara yok mu? Bir de harabe evlere nasıl ikametgah verdiniz? Bunu Sarıhalil halkına açıklamaları gerekiyor. Bu usulsüzlüğün takipçisi olacağız. Bu usulsüzlüğe sessiz kalınırsa, engellenmezse Sarıhalil halkının haklarına, iradesine haksızlık yapılmış olur. Seçme, seçilme hakkına müdahale edilmiş olur. Bu nedenle yetkilerine sesleniyoruz, Sarıhalil dışından gelen seçmenleri iptal edilmeli; sorumlular kimse soruşturma açılmalıdır. Hakkımızı sonu kadar savunacağız.” Diye konuştu.
Çevre ilçelerden taşıma yapıldı
Mahallelerine çevre ilçe ve mahallelerden taşıma yapıldığını söyleyen Aza Ahmet Meşe ise, “ Sarıhalil’de eski ve boş evlere, kimi evlere yazılanlar; Fatsa, Akkuş, Çaybaşı Çatalpınar ilçelerinden, Samsun’dan ve Ünye’nin Tekkiraz, Erenyurt, Yiğitler, Yüceler Kadılar mahallelerinden. Açıklamamın suç duyurusu olarak görülmesini istiyorum. Muhtarlık seçimi için dışardan yazdırılanlara bir şey yapılmayacak mı? Seçmenliklerinin iptal edilmesi gerekmez mi? Talebimiz Sarahalil nüfusuna kayıtlı olmayan kişilerin oy kullanmasının engellenmesidir. Tüm yetkilere çağrım budur. Seçim güvenliği sağlansın.” Şeklinde konuştu.
Göstermelik hizmet
Seçim yaklaşınca muhtarlıklarda hizmette görünür olunmaya çalışıldığını söyleyen Eren Atasoy, “Muhtarlara verilen nüfusa kayıt alanları görme yetkisi denetlenmelidir; muhtar seçilecek kişinin eğitimden geçirilmesi gerekir. Muhtarlık seçimine yakın hizmet yapılıyor. Vatandaşın hakkı olan yol, seçim malzemesi yapılmamalı. Mahalleye hizmet planlı ve eşit bir biçimde olmalı. Mahallelerde ayrımcı davranışlar dikkat çekiyor.” dedi. Haber merkezi