Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ali Coşkun, son zamanlarda artan boğulma vakalarının ardından Heimlich manevrasının hayati önemini vurguladı.

Uzman Doktor Ali Coşkun, “Heimlich manevrası kişinin hayatını kurtaran, hastanın arkasından yapılan ve prensibi akciğerler içerisinde bulunan havanın karna yapılan baskı ile hava yollarını tıkayan maddenin dışarı atılma, hastanın hayatının kurtarılması gayretidir.” dedi.

Akciğerler balon gibidir

Coşkun, “İnsanın konuşması veya öksürmesi için hava giriş çıkışının olması lazım. Bir kişide hava giriş çıkışı oluyorsa yabancı cisim kaçsa bile hava yolunun tamamı tıkanmamış demektir. Eğer kişide hiç ses çıkmıyorsa hava yolunun tamamı tıkanmış ve kişiyi kurtarabilmek için 1-2 dakikanız var demektir. Beyin oksijensizliğe ancak 3-5 dakika dayanabiliyor; hasta kendinden geçebilir ve bayılabilir. Dolayısıyla tam tıkanıklık durumunda ses çıkmaz. İşte burada Heimlich manevrasını yapmak ve hastanın ağzından bu yapay cismi basıncın kuvvetiyle dışarı atmak çok önemli.

Heimlich 1-1

Akciğerleri bir balon gibi düşünebiliriz. Balonun ağzı kapalıysa, bir taşla tıkanmışsa ve dışarıdan hava alınamıyorsa balonun altından sıkıp basınç uygulayarak hava ile o taş dışarı çıkartılır. Heimlich manevrasının da prensibi budur. Akciğerlerdeki havayı kullanarak karın boşluğuna kuvvetli ve ani basınç yaparak bunu çıkartabilirsiniz.” diye ifade etti.

Sakin ama hızlı olunmalı

Doktor Coşkun, “Heimlich manevrası yapmanız gereken durumlarda sakin olmak önemlidir. Eğer bu manevrayı bilinmiyorsanız bağırarak, yüksek sesle ‘doktor var mı, sağlık personeli var mı, kişi boğuluyor’ diye yardım istemelisiniz. Etrafta sizden daha iyi yapabilecek birileri veya profesyonel sağlık personelleri olabilir. Eğer manevrayı biliyorsanız çabuk hareket etmek en kritik noktadır.

İman tahtası dediğimiz orta göğüs kemiğinin bittiği yerde bir yumuşaklık olur, karın yumuşaklığı. O karın yumuşaklığının hemen oraya, karnın en üst bölgesine el ile baskı yaparak Heimlich manevrası yapılır. 1 kerede sonuç alınamazsa, cisim çıkmazsa en az 10 kere yapın. Eğer olmuyorsa tekrar yapın. Bu arada siz bunu yaparken başka birisine 112’yi aramasını mutlaka söyleyin.” dedi.

Çocuk ve bebeklerde dikkat!

Heimlich Manevra Bebek

Çocuklarda ve bebeklerde manevranın farkları olabileceğine değinen Coşkun, “Çocuklarda manevra tek elle veya 3-4 parmakla, daha az baskı ile yapılabilir. Çocukların ciğeri daha küçük olduğu için avuç içiyle sırtından kafasına doğru hafif hafif, art arda 6-7 kere vurmak, cismin çıkarılmasını sağlayabilir.

Çocukları baş aşağı gelecek şekilde tutarak da cismin çıkmasını sağlayabilirseniz. Prensip aynı; amaç akciğer içerisindeki havayla, o havanın tazyikiyle basınç yapıp o yabancı cismi dışarı atmaktır. Ayrıca çocuğun arada ağzına bakmak lazım, çocuk cismi tekrar yutabilir. Bu yüzden kafa aşağı daha sağlıklı bir yöntem olabilir. Bebeklerde de bebeği kolunuzun üstüne yatırıp cismi çıkarmak en doğrusu olacaktır.” diye belirtti.

Kimse yoksa panik yapmayın

Evde tek olunduğu durumlarda da manevranın yapılabileceğini belirten Uzman Doktor Ali Coşkun, “Normalde el ile yapılan baskı tek olunduğu durumlarda koltuğun kenarı, kolluk kısmı ile yapılır. Kendinizi koltuğun o kenar kısmına, sanki el ile basılıyormuş gibi, karın kısmına denk gelecek şekilde 10-15 cm’den bırakın. Yanınızda birisi varsa manevra yapabilir ama yoksa kendiniz bu yöntemi yapmalısınız. Bu yöntem hayat kurtarır.

Heimlich Sandalye

Son olarak, vatandaşlarımız internette çokça zaman geçiriyor. Bu zamanın bir kısmını da yararlı geçirmek için Heimlich manevrası nasıl yapılıyor öğrenmeleri lazım. Manevra ile bir başkasının veya bir yakınınızın hayatını, hatta kendi hayatınızı kurtarabilirsiniz.” diye konuştu.

ÖZEL HABER/MERVE TEPECİK