Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Navdar Başaran, tiroit hastalıklarının neden olduğu risk faktörleri ve bunların sağlık üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Uzman Dr. Mehtap Navdar Başaran, “Hipotiroidizm, yüksek LDL kolesterol seviyelerine ve kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir. Bradikardi denilen yavaş kalp atışı ve kalp yetmezliği de gelişebilir. Hipertiroidizm de taşikardi denilen hızlı kalp atışı, atriyal fibrilasyon adı verilen düzensiz kalp atışı ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler sorunlara yol açabilir.” dedi.
Beyin fonksiyonlarını etkileyebilir
Tiroit hormonlarının, vücudun metabolik hızını düzenlediğine değinen Uzm. Dr. Başaran, “Hipotiroidizm metabolizmanın yavaşlamasına, kilo alımına, obeziteye ve insülin direncine neden olabilirken; hipertiroidizm hızlı metabolizma nedeniyle kilo kaybı, kas zayıflığı ve besin emiliminde bozukluklar görülebilir.
Bunun yanı sıra nörolojik ve psikolojik risklerde görülmektedir. Tiroit hormonlarının dengesizliği, beyin fonksiyonlarını ve ruh halini etkileyebilir. Hipotiroidizm depresyon, hafıza problemleri, konsantrasyon güçlüğü ve bilişsel gerileme gibi nörolojik sorunlara yol açabilirken; hipertiroidizm, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, titreme ve ruh hali değişikliklerine neden olabilir.” diye ifade etti.
Cinsel sağlığı da olumsuz etkiliyor
Tiroit hormonlarının, üreme sağlığını ve cinsel fonksiyonları da etkileyebildiğini belirten Başaran, “Hipotiroidizm kadınlarda adet düzensizlikleri, ağır kanama, kısırlık ve düşük riski artabilir. Erkeklerde düşük libido ve erektil disfonksiyon görülebilir. Yine tiroit hormonları, kemik metabolizmasını da etkilemektedir. Hipotiroidizm, düşük tiroit hormonu seviyeleri, kemik yoğunluğunu azaltarak osteoporoz riskini artırabilir. Hipertiroidizm, hızlı kemik kaybına neden olarak osteoporoz ve kırık riskini artırabilir” dedi.
Saç dökülmesinin nedeni tiroit olabilir
Uzm. Dr. Başaran tiroit hastalıklarının göz, guatr ve cilt problemlerini de neden olabileceğinin altını çizerek, “Özellikle graves hastalığı gibi hipertiroidizm türlerinde gözlerde şişlik, tahriş ve hatta görme kaybı riski bulunabilir. Tiroit bezinin büyümesi nefes alma ve yutma güçlüklerine yol açabilir ve ciltte kuruluk, kalınlaşma ve saç dökülmesine neden olabilir.
Tiroit hastalıkları sadece tiroit bezini değil, vücudun birçok sistemini etkileyerek çeşitli risk faktörlerini beraberinde getirebilir. Bu nedenle, tiroit fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ettirmek ve belirtiler konusunda bilinçli olmak önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olabilir.” diye belirtti.
Erken teşhis ve tedavi önemli
Düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gerektiğini vurgulayan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Navdar Başaran, “Tiroit hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi, hastaların genel sağlığını korumak için kritiktir. Düzenli sağlık kontrolleri ve belirtiler konusunda bilinçli olmak, tiroit bozukluklarının yol açabileceği ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur.” diye konuştu.