Ülkemiz 6 şubatta meydana gelen ve Merkez üssü  Kahramanmaraş olan; ve yaklaşık 3 coğrafya bölgesini kapsayan; yurt içinde yaklaşık 550 km lik bir uzunluğa yayılan; 13,3 milyon nüfusu direkt etkiliyen bir depremi yaşadık; sonrası’nda  Hatay’ın Defne  ve Samandağ İlçelerinde  6,4 ve 5,8 şiddetinde depremlerle sarsıldık. Çok sayıda can kaybımız ve yaralımız oluştu. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet; şu anda tedavisi devam eden yaralılarımıza  acil şifalar; depremi yaşayan herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.  Geçtiğimiz cumartesi günü, saat 13:27 de Niğde’nin Bor İlçesi’nde 5,3 şiddetinde yeni bir deprem yerin 7 km derininden geldi. Herhangi bir tehlike oluşmadı. Konya Ereğli’de de 4,3 büyüklüğünde deprem oldu. Dibe doğru 2 metrelik yarılmalar görüldü. Sivas’ın Gürün İlçesi’nde de 4,7 büyüklüğünde; Cuma günü saat 20:19 da yerin 5,3 km derininden geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından; şu ana kadar 9740  artçı  sarsıntı  meydana geldi. (Veriler; Afad Kayıtları )  Sanıyorum artık artçılarda yavaş yavaş sona eriyor.  İlk deprem başlangıç tarihinden itibaren 3 ay (Deprem Bölgesi’nde )inşaat yapılmamalı; fay oluşumlarının tam durağanlaşması; zeminlerin  tam olarak yerine oturması beklenmelidir.

     Hükümet deprem bölgesi’nde; depremi yaşıyan tüm illerde 272 bin konut inşaası yapılacağını ve bir yıl içinde bitirileceğini açıkladı.

     Depreme dayanıklı ve özellikle fay hatlarının yoğun olan bölgelere yönelik Üniversitelerin  İlgili Fakülteleri’nce; çok deneyim yaşamış; ilgili Mühendislik Dalları’nda çok bilgili olan Öğretim Üyelerince; yeterli deneyim yaşamış Tüm Mühendislerce,  3 günlük bir kursla; konunun detayları deneylenerek; konunun uygulayıcısı tüm mühendislere  gösterilmeli.  Bu konuları İllerde; İnşaat Mühendisleri; Mimarlar Odası, Jeofizik Mühendisleri ve Jeoloji Mühendisleri Odalarının düzenlemesiyle tarihlenerek; kısa süre içinde uygulanabilir.

    Ayrıca inşaat ustalarının tamamı, bu konuları iyi bilen inşaat mühendislerince; tüm detayları  ustaların öğrenebileceği zaman kadar; tüm il ve ilçelerde; bu kurslar uygulanmalı. İnşaat ustaları; hangi bölüm üzerine çalışıyorlar ise  İnşaat Mühendisleri  Odası’nca sınava alınıp , sertifikalandırılmalı.  Sertifikasız usta çalıştırılmamalı. Depremin insanı nerde yakalayacağını hiçbirimiz bilmiyoruz.  İnşaatlar tüm mühendislik biliminin verilerine çok uygun şartlara göre yapılmalı.