11 Eylül 2013 Çarşamba günü 28762 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ (SERİ: A SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: A SIRA NO: 5)” ile 6183 sayılı yasa ile ilgili bir kısım değişiklikler yapılmıştır.
Bu gün sizlere bu değişiklikler içerisinden özellikle “Limited Şirketlerde Hisse Devri konusunda” ki düzenleme değişikliği açıklanmaya çalışılacaktır.
Yayınlanan 5 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliği düzenlemesi ile Limitet Şirketlerde ortaklık payının devri konusunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 595 inci maddesinde yer alan hüküm 6183 sayılı Kanununa da taşınmış oldu.
Yeni Türk Ticaret Kanunun 595 inci maddesine göre pay devri;
a) Ortaklık payının/esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin yazılı şekilde yapılması,
b) Tarafların imzalarının noterce onaylanması,
c) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için ortaklar genel kurulunun onayının şart olduğu ve devrin bu onayla geçerli olacağı, başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde devre onay vermiş sayılacağı, hükme bağlanmıştır.
6102 sayılı TTK’ da ki bu düzenlemeler ışığında 5 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliğinde; tescil ve ilan yoluna gidilmeyen ortaklık payı devirlerinde, ortaklık payının devredildiği tarih olarak noter tasdikli devir sözleşmesi tarihinin esas alınacağı, diğer taraftan, ortaklık payının noter tasdikli devir sözleşmesi ile devredilmesine rağmen devrin genel kurul tarafından reddedilmesi halinde, ortaklık payının dev-redilmemiş sayılacağı ve ortağın ortaklık sıfatının devam ettiğinin kabul edileceği açıklanmıştır.
Bu itibarla bir ortaklık payı devri söz konusu olduğunda 35. madde uyarınca yasal takibe maruz kalacak ortağın tespitinde, şirketin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilen ana sözleşmesine, bu ana sözleşmede yapılan değişikliklere, pay devrinin tescil ve ilan edilmemiş olduğu hallerde ise 6102 sayılı Kanunu’nun 594 üncü maddesine göre tutulan pay defterinde ya da devrin genel kurul tarafından onaylanmış veya onaylanmış sayılması halinde, noter tasdikli devir sözleşmesinde yer alan tarihlere bakılacaktır. Sonuç olarak yapılan düzenleme sonrasında, uygulamada sıklıkla karşılaşılan Limited Şirketlerde ortaklık payını noter huzurunda devreden, ancak her hangi bir sebep ile tescil ettiremeyen ortaklar mağdur olabilmekteydi.
Yapılan düzenleme ile 6102 sayılı yeni TTK’nın ve 6183 sayılı Kanunun tahsilat tebliğinde yapılan düzenleme ile Limited Şirketlerde pay devri konusunda noterden yapılan ve Limited Şirket genel kurulu tarafından kabul edilen pay devirlerinin tescil edilmemiş olsa bile geçerli olacağı uygulaması getirilmiştir.
Dolayısıyla bir Limitet Şirketteki ortaklık payını, devir suretiyle sonlandırmak isteyen ortağın, daha sonradan doğan amme borçlarından sorumlu olmadığını iddia edebilmesi için pay devrini TTK’nın 595. maddesinde belirtilen ve yukarıda açıkladığımız şekil şartlarına uygun yapması gerekmektedir.