Açılış konuşmasını gerçekleştiren Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Biz Tüm Köy Sen Ordu Şubesi olarak uzun yıllardan beri bölgemizde yaşanan, bizim özellikle vurgun ve soygun diye dillendirdiğimiz fındıkta yaşanan durumu her ortamda, her fırsatta dillendiriyoruz. Ülkedeki tarımın geldiği son durumu hem de bölgemize özel fındıkla ilgili yaşanan sorunların tespiti ve uygulanabilecek çözüm yollarıyla ilgili bir panel tertip ettik. Bu yüzden bu paneli dinlemeye gelenlerin tamamı da fındığın bizzat bu sıkıntılarını yaşayan üreticiler olarak burada bulunuyor.” dedi.

 

Panelistlerden Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, konuşmasında “Devletimizin 2017 yılında TÜİK verisi olarak sunduğu ithalat-ihracat rakamlarına baktığımızda, Karadeniz’in fındık bölgesi olmasına ve fındık üreticilerinin kan ağlamasına rağmen Türkiye’nin 12 bin ton fındık ithal ettiğini görüyoruz. Tarımı gözden çıkarmışlar. Hangi siyasi partiye mensup olursanız olun Türkiye’nin tarım politikasına bakarken tarafsız olmak zorundasınız. Tarım ilaçları pahalı, işçilik maliyeti pahalı, suyu pahalı, enerji pahalı iken üretici bu şekilde nasıl üretim yapsın? Üretim yapamayan bir çiftçi başka ne yapar? Örneğin mazot fiyatı bir yılda yüzde 30 artmış. Ziraat Mühendisleri Odamızın zorlukla elde ettiği kaynaklara göre Türkiye’de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 1 milyon 760 bin çiftçinin yüzde 98’inin bankaya borcu var. Seçim zamanı geldiğinde vaat olarak 1 yıl, 2 yıl erteleme getiriliyor. Borç aldığı parayı da zaten tarıma kullanamıyordur. Evinin bir eksiği vardır, çocuğu evleniyordur ya da başka bir bankaya borcunu kapatıyordur. Köylerde 60 yaşının altında genç nüfus yok. Köyler vasfını yitirmiş. Köylere ekmekler bile şehirdeki fırınlardan geliyor. Sağlık ocağı yok, okul yok, Burada genç nüfus niye kalsın. Genç nüfus artık, interneti olan, sağlık ocağı ve okulu olan, biraz daha canlı, hareketli yerler arıyor. Bunlar yok olunca otomatikman bizim köylerde yaşayan genç nüfusumuz da tükeniyor.” dedi.

 

Çiftçi kazanamazsa ekmez!


İktidarın tarım politikasını eleştirerek ithalata yönelik yatırımların azaltılması gerektiğini savunan Güngör, “Zeytincilik için, zeytin tüketimi ve zeytinyağı kullanımı için kamu spotu hazırlıyor ama termik santral kurmak için zeytinlikleri kesiyorlar. Tarım Kanunu’nda üreticiyi destekleyin, köyünden kaçmasın. Çiftçi kazanamazsa ekmez ve tarlasını satar. Bizim çiftçiyi, üreticiyi kazandırmamız lazım. Fındık fiyatı 10 lira. Diyelim ki önümüzdeki sene de 10 lira oldu ve girdi maliyetleri arttı. O zaman siz üretici olsanız fındığa tekrar değer verir misiniz? Ben vermem. Çünkü hep aracılar ve tekeller kazanıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Tüm Köy Sen Genel Merkez Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt’un konuşmacı olarak katıldığı panelde “Emeğimiz, ürünümüz ve geleceğimiz için Yeşil Altın Fındık ve Tarımın Geleceği” sloganıyla yola çıkarak fındığa, üretime, tarıma dair tespit ve değerlendirmeler ortaya konuldu.

Üzülme Güneş Yeniden Doğacak ve Ordu’dan İnsan Manzaraları kitaplarının yazarı Coşkun Özbucak’ın da moderatör olarak yer aldığı panele; CHP Altınordu İlçe Başkanı Bülent Akpınar ile il ve ilçe yöneticileri, İYİ Parti İl ve İlçe yöneticileri, Vatan Partisi Ordu İl Başkanı Osman Erdaş, Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz ile ÖDP, Eğitim-Sen, TEKGIDA-İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Tüm Köy Sen Giresun Şube, Ziraat Mühendisleri Odası Ordu İl temsilcileri ve vatandaşlar tarafından katılım sağlandı. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu