Yeşilay, "Dijital Mecralarda Çocukları Bekleyen Tehditler ve Riskler" başlıklı sunumunu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu üyeleri ile paylaştı.
Sunumda, Yeşilay'ın yurt genelinde 120 şubesi, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bulunduğu belirtildi, bağımlılıklarla küresel boyutta mücadele etmek için 97 ülke Yeşilayının, Uluslararası Yeşilay Federasyonu çatısı altında toplandığı aktarıldı.
"Dijital mecralarda çocukların korunmasına yönelik düzenleme önerileri"ne yer verilen sunumda, dijital mecralara yönelik çocukları ve gençleri koruma odaklı yeni bir yasal düzenleme veya İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da çocuk odaklı değişiklikler hayata geçirilmesi istendi.
Çocukların dijital mecraları kullanımı için yaş sınırı belirlenmesi ve ebeveyn onayı şartının getirilmesinin gerekliliğinin vurgulandığı sunumda, şu önerilere yer verildi:
"Dijital mecralardaki içerikler öz-denetime bırakılmamalı, içerik denetimlerinin alanda uzman profesyoneller tarafından yapılacağı bağımsız bir kurul oluşturulmalı, kurulun görevlerini düzenleyen ve sektörü denetleyen bir yasal düzenleme hayata geçirilmeli. Dijital mecralardaki yayınlar ve oyunlarda dinamik akıllı uyarı sistemleri geliştirilmeli ve akıllı işaret dinamik şekilde kullanıcılara sunulmalı. Oyunların içerik ve yaşa uygunluğunu değerlendiren bağımsız derecelendirme sistemleri mevcuttur. Oyun değerlendirme için bağımsız jüri sistemi kurulmalı. Dijital oyunlardaki kumarı çağrıştıran ve diğer bağımlılık yapıcı unsurlar bağımsız bir komisyon tarafından sıkı bir şekilde denetlenmeli.
Kumar siteleri reklamlarının çocukları, gençleri ve yetişkinleri teşvik edici yönü düşünülerek alkol-sigara reklamları ile aynı kategoride değerlendirilmeli. Dijital platformların aydınlatma ve rıza süreçleri çocuklar açısından anlaşılır olacak şekilde sadeleştirilmeli. Çocuklara yönelik dijital platformların kullanıcı gizliliği en üst düzeyde koruyacak şekilde yapılandırılmalı. Oyun sektörünün faydalı içerikler üretmesi, çocuk dostu medya uygulamaları düzenlemeleri için sosyal politika fonu oluşturulmalı."
"Çocuklar için önleyici alternatif etkinlik merkezleri artırılmalı"
Çocukları güçlendirmek için alınabilecek önlemlere de yer verilen sunumda, farkındalık çalışmalarının artırılması istenerek, beceri temelli güçlendirme çalışmaları ve aile eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapıldı.-aa