Müslümanlıkta yılbaşı kutlanmasına ilişkin farklı görüşler vardır. Bazı Müslümanlar, yılbaşı kutlamalarını Hristiyanlık inancıyla ilişkilendirerek günah olarak görmektedir. Bu görüşe göre, yılbaşı kutlamaları, Hristiyanlığın Hz. İsa'nın doğumunu kutlama geleneğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, Müslümanların yılbaşı kutlaması yapması, Hristiyanlık inancını benimsemek anlamına gelmektedir.

Diğer Müslümanlar ise yılbaşı kutlamalarını, yeni bir yılın gelişini kutlamak ve sevdiklerinin yanında olmak için bir fırsat olarak görmektedir. Bu görüşe göre, yılbaşı kutlamaları, belirli bir dine ait olmayan evrensel bir kutlama olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, Müslümanların yılbaşı kutlaması yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.

yılbaşı-2

Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili geçmişte şu ifadelere yer vermişti; Yılbaşı kutlama kavramı genelde malayani işleri ifade eder. Yılbaşı kutlamaları ülkemizde de maalesef batı ülkelerinde olduğu gibi erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ve dans edip, oyunlar oynadıkları bir ortamı ifade eder. Ayrıca tombala, piyango gibi haram olan işler de Yılbaşı Gecesi'ne aittir. Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini'nin buna kesinlikle bir izni yoktur. Buna göre İslam dininde yılbaşı kutlamak günahtır.

Yine de, yılbaşı kutlamalarını dini bir ritüel olarak görmeyip, yeni bir yılın gelişini kutlamak için bir fırsat olarak gören Müslümanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle, yılbaşı kutlamasının günah olup olmadığına dair kesin bir yargıda bulunmak mümkün değildir.

Editör: Atakan Öztürk