Aile hekimleri, daha önce iki kez gerçekleştirdikleri iş bırakma eyleminin ardından Ocak ayında üçüncü kez iş bırakma kararı aldı. Eylem, sağlıkta yeni düzenlemeler ve belirsizliklere karşı bir tepki olarak planlanıyor.

Aile hekimleri, Ocak ayında 6-10 tarihleri arasında ülke genelindeki tüm aile sağlığı merkezlerinde iş bırakma eylemi yapacak.

Eylem, 1 Kasım'da yayımlanan yeni sözleşme ve ödeme yönetmeliğine yönelik tepkileri ifade etmek amacıyla gerçekleştirilecek.

“Kabul etmiyoruz”

Konuyla ilgili konuşan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, “1 Kasım tarihi itibariyle Aile hekimliğinde yeni sözleşme ve ödeme yönetmeliği yayınlanmıştı. Bu yönetmeliğin içerik olarak sıkıntılarını daha yayınlanmadan önce taslak halindeyken belirtmiştik. Hekimin hak edişini tuhaf kriterlere bağlayan, hastanın hastaneye başvuru oranına göre teşvik veren ya da kesinti yapan, kişinin aile sağlığı merkezine 7’den fazla başvurusu olması halinde teşvik kesintisi yapan, 6 ay boyunca kişi aile sağlığı merkezine başvurmadığında maaş kesintisi yapan, hekimin yazdığı antibiyotik mide koruyucu ağrı kesici oranına göre teşvik veren ya da kesinti yapan , entegre sağlık tesislerinde en az 5 nöbet tutup üzerine de dinlenme olmadan mesai yapmasını bekleyen bir yönetmeliği kabul etmek mümkün değil.” diye konuştu.

“Sözleşmeler risk altına atılıyor”

Yıldırım, “Hedefi belirsiz kriterlerle, aile hekimlerinin sözleşmeleri risk altına atılmakta. Sağlık bakanlığı son ay hak edişlerini hesaplarken neyi baz aldı, hangi verileri uyguladı anlayamadık. Yönetmelik uygulandı mı uygulanmadı mı? Hangi kriterler uygulandı? Hak ediş hesaplamalarımız çok bilinmeyenli bir denkleme dönüştü. Her ay bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Bu belirsizlikler hekimi ve sağlık çalışanlarını endişelendiriyor, iş motivasyonunu bozuyor. Hemşireler, ebeler mutsuz, daha önce de çok kez belirttik, aile hekimliği uygulaması ilk çıktığı zamanlarda cazip idi, tercih edilirdi. Şimdi ise hemşire, ebe bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu haliyle yönetmelik çözüm getirmekten çok sorun getirmiştir. Vatandaşımıza, hekimimize, sağlık çalışanlarımıza yakışır ve daha uygulanabilir bir yönetmelik çıkarılmasını talep ediyoruz. Sesimizi duyurabilmek adına 6-10 Ocak tarihlerinde ülke genelinde tüm aile sağlığı merkezlerinde, 8 Ocak’ta ise 2.ve 3. basamak hastanelerde iş bırakma kararı alınmıştır.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul