Doktor Yıldırım, hastalıkların nedenlerine ve tedavi yönetmelerine değinerek öneri ve bilgilendirmelere bulundu.
Son zamanlarda grip, nezle, sinüzit gibi hastalıklarda yaşanan artışa mevsimsel değişikliklerin, virüs mutasyonlarının ve diğer faktörlerin etkisine değinen Başkan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte geren soğuk havanın solunum yollarında oluşturduğu etki, gerekse de kalabalık ortamlarda geçirilen sürenin uzaması gibi sebeplerle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda artışlar görürüz. Şu anda mevsim normallerinde bir seviyede hastalık yüküyle karşı karşıyayız. Yani olağan dışı bir durum söz konusu değil.” dedi.
Grip ve nezle birbirinden farklı
Toplumda, bu tip hastalıkların belirtilerinin birbirine çok benzemesi nedeniyle hastalıklar birbirine karıştırılıyor. Bu hastalıkları birbirinden ayıran en belirgin özelliklere değinen Yıldırım, “Nezle ve grip kış aylarında en sık gördüğümüz hastalıklardandır. Nezle daha çok burun akıntısı, hafif ateş, halsizlik belirtileriyle kendini gösterirken gripte ise daha gürültülü bir tablo görürüz; yüksek ateş, şiddetli halsizlik kas ağrıları, baş ağrısı hâkimdir. Kısaca, genel olarak nezle ayakta geçirilirken grip insanı yatağa düşürebilir.” diye ifade etti.
Maske, mesafe, hijyen
Hastalıklarda evde uygulanabilecek etkili tedavi yöntemlerini açıklayan Doktor Yıldırım, “Bitki çaylarından faydalanılabilir; özellikle kış çayları ıhlamur, zencefil, tarçın faydalı olacaktır. C vitamininin ve çinkonun iyileşmeyi hızlandırdığına dair çalışmalar mevcut. Mevsime uygun ve dengeli beslenme, bol su tüketimi ve istirahat hastalığın iyileşmesinde en çok yardımcı olacak argümanlarımızdır. Bunlar aynı zamanda hastalıklardan korunmanın da en iyi yoludur.” dedi.
Hastalıklardan korunmak için günlük hayatta yapılabileceklere de değinen Yıldırım, “Maske, mesafe, hijyen üçlüsüne Kovid döneminden alışkınız. Özellikle kapalı alanlarda, sağlık kuruluşlarında muhakkak maske kullanmalıyız. Kişisel hijyenimize dikkat etmeliyiz. Dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmeli ve egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.” diye belirtti.
Ateşiniz düşmüyorsa doktora gidin
Hastaların ne zaman doktora başvurması gerektiğini açıklayan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, “38,5 derecenin üzerinde seyreden ateş, ateş düşürücü kullanımına rağmen düşmeyen ateş, solunum sıkıntısı, zor nefes alıp verme, bebeklerde hızlı soluma, ciddi halsizlik, ciddi kas ağrıları, 1 hafta geçmesine rağmen üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı gelişen semptomlarda iyileşmeme, ateşe eşlik eden döküntü gibi durumlarda hekime başvurmak gerekir. Bunların yanında yenidoğan dönemi, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üzerindeki hastalarda komplikasyon gelişme ihtimali daha yüksek olacağı için daha dikkatli olmak gerekir.” dedi.
Yıldırım, “Üst solunum yolu hastalıklarının çok büyük çoğunluğu viraldir, yani virüslere bağlıdır. Dolayısıyla antibiyotikler faydasızdır. Vücut çoğunlukla kendi kendini iyileştirir. Eğer bu hastalıklara bağlı otit, sinüzit veya pnömoni gelişirse o zaman antibiyotiklere başvururuz. Bunu da ancak bir hekim ayırt edebilir. Antibiyotik gereksiz kullanımı, bir halk sağlığı sorunudur. Vatandaşlarımızın bu konuda ısrarcı olmaması gerekir, sağlık okuryazarlığını muhakkak artırmalıyız.” şeklinde konuştu.
Bağışıklığı güçlü tutun
Grip aşısının önemini vurgulayan Doktor Yıldırım, “Grip aşısı, grip virüsünün her yıl yaptığı antijenik değişimden dolayı her yıl yenilenir. O yılın baskın suşlarına göre yeniden bir içerik oluşturulur. 65 yaş üzeri vatandaşlar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, 6 ay-5 yaş arası çocuklar, evde kronik hastası olan sağlıklı insanların da hastalığı bulaştırmaması için aşılanması önerilir.” dedi.
Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının hastalıklardan korunmada en önemli etken olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Stresten, sigaradan ve alkolden uzak, egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz, mevsime uygun ve dengeli beslendiğimiz, bol sıvı tükettiğimiz ve sağlık kontrollerimizi düzenli yaptığımız bir yaşam en sağlıklı yaşam olacaktır. Genel olarak tüm hastalıklardan korunmak için bunları bir yaşam felsefesi haline getirmek gerekir.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Özel Haber