Kabadüz ilçesi Çambaşı Yaylasında doğadan toplanan Altın Otu, Kabadüz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde bulunan kadınlara aynı zamanda gelir kapısı oluyor. Altın Otunu doğan toplayan kadınlar satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, Kooperatif üyesi kadınları ziyaret ederek, “Altın otu kadınlarımızın ellerinde gelir kapısına dönüşüyor. Kurutulan çiçekler hem evleri süslüyor, hem de sağlık için çayı yapılıyor.” dedi.
Altın Otu Nedir?
Altın otu, ülkemizde doğada kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir. Özellikle dayanıklılığı ile bilir. Solmaz ve her daim sarı küçük çiçekleri canlı kalır. Sapsarı çiçekleriyle hoş bir görüntüsü olan altın otu Ordu’nun yaylarında oldukça yaygın olarak yetişir. Vatandaşlar tarafından toplanıp buketler halinde süs bitkisi olarak evlerde kullanılır.
Altın otunun faydaları nelerdir?
Altın otu doğada kendiliğinden yetişen şifalı bir bitkidir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinir. Özellikle sindirim sistemine faydası olduğu bilinen altın otunun eklem ağrılarına da iyi geldiği bilinir. Altın otunun içindeki vitaminler vücut direncini artırarak, bağışıklığı güçlendirir.
Altın otunun ayrıca, iltihap söktürmede özellikle idrar yolları enfeksiyonunda etkin olduğunu bilinir. Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrısı şikayetlerine de iyi gelir. Altın otunun antioksidan özelliği de vardır. Bitki çayı şeklinde içilirse sindirim sistemini düzenler, hazımsızlığı azaltır.
Altın otu nasıl kullanılmalı?
Altın otu küçük sarıçiçekleri kaynatılmış suyun içine atılarak yaklaşık 10 dakika demlenir. Demlenme işleminden sonra süzülerek tüketilebilir. 1 tutam altın otunu, 1 bardak kaynatılmış sıcak suya ekleyerek, 10 dakika demlemek yeterli olur. Altın otunu bu şekilde tüketebileceğiniz gibi elde ettiğiniz suyu zeytinyağıyla beraber bakım için saçlarınıza da sürebilirsiniz.