Eğitim davranış biçimini değiştiriyorsa gerçekleşmiş olur. Bütün okul ve okul dışı sürdürülen eğitimin amacı bu olmalıdır. Davranış biçimini değiştirmek ise ihtiyaç duyulduğu zaman gerçekleşir. İhtiyaç duyulmadan, zorlanarak yapılan eğitim amacına ulaşmaz. Hayat içinde yaşama dönüşmez. Yenilenme olmayınca gelenek ve görenekler yaşamı etkisi altına alır. Gericilik kaçınılmaz olarak egemen olmaya başlar. Dünya ile ilişkiler istenilen düzeye gelmez. Sosyal ve ekonomik kalkınma gerçekleşmez, Bilime dayalı sanayi ve teknoloji alanında başarıya ulaşılamaz.
Eğitim insanın doğumu ile başlayan aile içinde, okulda ve hayatın içinde devam eden süreçtir. Devamlılık ister. Kesintilerde gelenek ve görenekler öne çıka, ,gericilik kendini ortaya çıkarır. Tüm eğitim çabaları boşa gider. Neler oluyor şaşkınlığı içinde gericiliğe teslim olunur. Bunun sonucu mahalle baskısı ortaya çıkar. Eğitimin yerini doldurur. Geçmişe özlem duyulur. Geçmişte ki yaşam biçimi yaşama geçirilmeye çalışılır. Tekrar eğitim öne çıktığında yenilenme yaşama hâkim olur. Gericilik ve buna bağlı mahalle baskısı etkisiz hale gelir.
Atatürk, cumhuriyetle başlatmış olduğu eğitimle, yurttaş vatandaşı ortaya çıkarmış. Ekonomik, sosyal ve siyasal bağımsızlığı sağlamış. Cumhuriyet devrimlerini gerçekleştirmiştir. Anadolu insanı ihtiyaç duyduğu yenilikleri kabullenmiş, yaşama geçirmiştir. Bu yolda hızla yol almıştır. Gericilik fırsat bulamamış sinmiştir. Atatürk den sonra eğitimdeki kesintilerde, gericilik öne çıkmış, mahalle baskısına dönüşmüştür.
Gericilikten, yenilenmeye geçmenin yolunun, Atatürk Cumhuriyetini anlamak ve yaşamaktan geçtiği her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır.