Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda grip, nezle gibi hastalıklar artarken, son yıllarda görülen El Ayak Ağız Hastalığı da yine ortaya çıktı.
“Bol sıvı desteği yapılmalı”
‘Okulların açılmasıyla birlikte üst solunum yolu grubu hastalıklarda artış meydana geldi’ diyen Dr. Yıldırım, “Her yıl bu dönemde artış oluyor. Özellikle burun akıntısı öksürük hafif halsizlik hapşırma şeklinde ortaya çıkan nazofarenjit dediğimiz yani nezle vakalarında bir hayli artış mevcut. Nezlenin özel bir tedavisi yoktur, hastalık 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Bu süreçte semptomatik tedavi dediğimiz mevcut semptomları azaltıp hastalığı daha konforlu atlatmayı sağlayan ilaçlar kullanırız. Antibiyotiğin nezle tedavisinde yeri yoktur. Bunun altını çiziyoruz. 1 hafta 10 günden uzun süren vakalarda otit veya sinüzit gelişebileceği için tekrar doktor kontrolü gerekebilir, bol sıvı ve beslenme desteğini unutmamalıyız.” dedi.
“El ve ayaklarda döküntüler olur”
El Ayak Ağız hastalığına da değinen Dr. Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunun yanında el ayak ağız hastalığı dediğimiz coxsackie ve enterovirüs grubu virüslere bağlı oluşan bir hastalık daha var ki o da özellikle okul ve kreş çocuklarında okul dönemlerinde artış gösterir. En sık 2-10 yaş grubunda gördüğümüz bu hastalık çok bulaşıcıdır. Az da olsa erişkin dönemde de görülebilir. Ellerde ayaklarda ve ağızda vezikül dediğimiz döküntüler hastalığın tipik özelliği olmakla birlikte başlangıçta ateş, iştahsızlık, boğaz ağrısı ve halsizlik ile kendini gösterir. Nadiren de olsa döküntüler gövdede tutulum gösterebilir. Kişinin tükürüğünden burun salgısından öksürüğü ve hapşırığından hatta dışkısından bile bulaş olabilir.”
“Çocuğu okula göndermeyin”
Bu şekilde bir hasta veya şüphesi olanların çocuklarını okula göndermemesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı; “Başka çocuklarla temasta bulunması önlenmeli. Ortak kullanılan alanların dezenfeksiyonu yapılmalı, oyuncaklar gibi çocukların kolaylıkla ulaştığı nesnelerin temizliğine dikkat edilmeli, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, yemek yenilen eşyalar kişisel olmalı ortak malzeme kullanılmamalıdır. Hastalarla yakın temastan ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınılmalıdır. Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır. Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir.”
Özel Haber/Tevfik Kul