Eminönü giriş ücreti ne kadar? Eminönü'ne giriş ücreti ne zaman başlıyor? İşte alınan son karar sonrası akılları kurcalayan soruların yanıtları. Bu planın uygulanmasıyla, "zirve saatte" toplam otomobil sayısının, kilometre başına 2030 yılında %10,1 ve 2040 yılında ise %12,8 azalması bekleniyor. Bu uygulamalar, İstanbul'un trafik ve çevre sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Eminönü'nde Ücretli Giriş Uygulaması

İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefleyen bir plan kapsamında, Eminönü'ne giriş ücretli olacak. 2030 yılında trafik yoğunluğunu %10,1 azaltmayı hedefleyen bu plan, "Tıkanıklık Fiyatlandırması" adı verilen bir uygulama ile özel otomobil kullanıcılarının belirli bir bölgeye giriş yapabilmek için ücret ödemelerini gerektirecek. Bu sistemin pilot uygulaması, Tarihi Yarımada'da (Eminönü) hayata geçirilecek.

Planın Tanıtımı ve İçeriği

Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan'ın katıldığı bir tanıtım toplantısında bu plan açıklandı. İmamoğlu, hazırlanan planın Türkiye'nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu vurguladı. Plan, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını azaltmayı, hava kirliliğini düşük salım bölgelerini geliştirmeyi, deniz ulaşım ağını güçlendirmeyi ve otobüs öncelikli şerit uygulamalarını içeriyor.

Düşük Salım Bölgeleri ve Tıkanıklık Fiyatlandırması

Düşük Salım Bölgeleri (DSB) uygulaması, standartlara uygun olmayan taşıtların belirli bir fiyat karşılığında belli bir alanı kullanmasına izin verirken, "kirleten öder" prensibini benimsiyor. İlk DSB pilot projesinin Tarihi Yarımada'da (Eminönü) gerçekleştirilmesi ve devamında ise Kadıköy'de (Moda) uygulanması planlanıyor. Tıkanıklık Fiyatlandırması ile özel otomobil kullanıcıları, belirli bir bölgeye giriş yapmak için ücret ödemek zorunda kalacaklar. Sistemin pilot uygulaması, Tarihi Yarımada'da yaklaşık 6 kilometrekarelik bölgede gerçekleştirilecek.

Editör: Samet Varol