Ekonomide iki kötülükten biri enflasyon diğeri ise işsizliktir. Her gelen hükümet enflasyon ve işsizliği düşürme vaadiyle iktidara gelir. Ancak enflasyonla mücadele öyle kolay bir şey değildir. Özellikle ekonomik istikrar politikaları enflasyonla mücadele başarısına bağlıdır. Enflasyonun geniş halk kitleleri üzerinde birçok olumsuz etkileri vardır. Sokaktaki insan enflasyonun pahalılık anlamına geldiğini bilir. Kamuoyu yoklamalarında halkın en büyük endişe kaynağı fiyatların yükselmesi, bir başka ifadeyle enflasyonun artmasıdır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Nisan ayında aylık yurtiçi tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1,63, aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise 1.43 olarak açıklandı. Beklentiler ise daha düşük seviyelerdeydi. Nisan'da yıllık TÜFE rakamları son 3 ayın zirvesine çıktı ve yıllık enflasyon yüzde 7,91 oldu. Dünyada fiyatlar düşerken ülkemizde tüketici ve üretici fiyatları neden artıyor.
Peki yükselen enflasyon halkı bu derece yakından niçin ilgilendiriyor. Türkiye, yıllık yüzde 7.91 olan enflasyon rakamıyla Venezuela, Rusya ve Mısır’dan sonra dünya dördüncüsü oldu. Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesinde,(G-7) ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Japonya da enflasyon rakamları %1 ile 3 arasında seyretmektedir. Buna rağmen enflasyon halkı en tedirgin eden sorunlardan biridir. İktisatçılara göre yüzde 4’e kadar enflasyon iyi bir oran sayılır. Yaklaşık %8 enflasyonla ülkemiz iyi bir performans göstermiyor. Peki, niye Türkiye’de enflasyon artıyor? Çünkü Türkiye’de özellikle gıda fiyatları hızla yükseliyor, Yılın 4 ayında gıda fiyatları yüzde 10.60 arttı. Öyle ki Nisan ayında yine en çok fiyat artışı yüzde 2,57 oranla gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. Hatta 4.71’lik TÜFE’nin 2.57’si gıda ve alkolsüz içeceklerden kaynaklanıyor. Buda enflasyonun yüzde 55’i demek. Halbuki gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 25. Ağırlığının iki katını aşan bir katkı ile enflasyon artışına yol açıyor. Böylece gıda ve alkollü içeceklerdeki yıllık artış 14.36 oldu. Dünya’da gıda fiyatları düşerken bizde artması halkın fakirleşmesine yol açıyor. Çünkü gıda harcamaları aile bütçesi içinde önemli bir paya sahiptir, bu sebeple hane halkı giyim, kuşam, eğitim, sağlık, kültür harcamalarını kısmak zorunda kalıyor. Enflasyonla birlikte aileler hızla yoksullaşıyor.
Dolar kurundaki hızlı artış, gıda maddeleri üretimindeki azalma, genel seçimler sebebiyle kamu harcamalarının artması, İşsizlik oranlarının yükselmesi, özellikle hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışlar. İthal giderlerinin artması, üretim yerine bir tüketim topluma haline dönüşmemiz enflasyonu tetiklemektedir. Bilindiği gibi kamuoyunun gözü her zaman her ayın 3’ünde yayınlanan enflasyon oranlarındadır. Enflasyon toplumun her kesimini ilgilendiren önemli bir konudur. Enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücü düşer, mal ve hizmetlerin nominal maliyetleri ve sonuç olarak fiyatları artar. Enflasyon, çalışanlar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünün azalmasına yol açar. Daha şimdiden 2015 yılı için yapılacak %3+3 memur zamları reel olarak eridi. Bu durumda SGK ve memur ve emeklilere temmuz ayında 1.71 enflasyon farkı verilmesi gerekiyor. Enflasyon gelir ve servetin toplumun farklı kesimleri arasında yeniden dağıtılmasına da yol açar. . Bu anlamda, enflasyon milli gelir ve serveti bir guruptan alıp öteki guruba aktardığı için vergiye benzer bir işlev görür. Enflasyonla birlikte halkın çalışma, tüketim, tasarruf ve yatırım davranışları değişir, üretim bileşimi ve artış hızı etkilenir, geleceğe yönelik olarak belirsizlik ve beklentiler artar. Beklenmeyen enflasyon karşısında bireyler ve firmaların kazanma ve kaybetme tedirginliği artar. Kredi faizleri yükselir ve yatırımlar azalır. Diğer yandan dolar karşısında hızla değer kaybeden Türk parası, şirket bilançolarının bozulmasına ve devalüasyon etkisiyle enflasyonun yükselmesine yol açıyor. Enflasyonun yukarı yönlü trendi devam ederse Türkiye 2015 yılını çift haneli enflasyon rakamlarıyla kapatacak gibi. Ekonomi yönetiminden sorumlu siyasiler çıkıp enflasyondaki yükselmenin sebeplerini kamuoyuna açıklamak zorundadır..