İnsanlar nasıl besleniyorsa, toprağın da aynı özenle beslenmesi gerektiğinin altını çizen Aşkın, akıllı fındık yetiştiriciliğinin başarısının öncelikle toprak ve su yönetimine bağlı olduğunu dile getirdi.

“Zararlılara karşı da önlem olur”

Fındığın sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Tayfun Aşkın, “Fındık bitkisi, yenidoğan bir bebek gibidir. Ona uygun besleme programlarıyla ancak iyi ve sağlıklı yetiştirilir. Çevre faktörleri ne kadar olumsuz olursa olsun iyi beslenmiş fındık bitkisi, bu olumsuzluklardan kötü beslenmiş veya beslenmemiş olanlardan daha az oranda etkilenecektir. Fındık üreticilerimize tavsiyem bilimsel metotlar izlenerek bahçeye özgü oluşturulacak besleme programları yardımıyla fındık çiftçisi olmalarıdır. Fındıkta iyi bir bitki besleme programı uygulandığında; zararlılara karşı dayanıklılık da artar, diyebiliriz.” dedi.

“Besleme programları yapılmalı”

Aşkın, “İnsanlar sağlıklı beslenmek için nasıl besleme programları yapıyorlarsa kendileri için, topraktan sofraya sağlıklı ve güvenli gıda sağlayabilmek için bitkisel ve hayvansal üretimde bilimsel besleme programları yapmak ve uygulamak zorundadır. Akıllı Fındık Yetiştiriciliğinin başarısı; öncelikle toprak ve su yönetimine bağlıdır. Aksi halde, bitki besleme programlarından beklenen fayda sağlanamaz. Unutmayın, gıda güvenliği topraktan-sofraya sırasını takip eder...” diye konuştu.

“Toprağı tanımalıyız”

‘İyi bir bitki besleme programı tesis edebilmek için toprağı çok iyi tanımak gerekir’ diyen Tayfun Aşkın, “Sadece bitkinin ihtiyacını dikkate alıp, toprağın bu ihtiyaçları ne düzeyde karşılayabileceğini belirlemeden yapılacak bir gübreleme, amacına ulaşamadan çevreyi de kirleten bir etken olabilecektir. Bu durumda toprağı tanımadan kullanmaya çalışan ve esas sorumlu olan insanın değil de, tarımın çevreyi kirleten bir faaliyet olduğunu düşünmek toprağa yapılmış bir haksızlık olacaktır...” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber/Tevfik Kul  

Editör: Tevfik Kul