CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 6 Eylül 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Gürcistan’dan ülkemize gelen ve Ordu’daki fındık bahçelerimizde önemli hasara yol açan fındık kokarcasına karşı yürütülen mücadeleye ilişkin sorular yöneltmişti.
Bakanlığın verdiği cevap boş çıktı!
Önergenin verilişinin üzerinden 1 ayı aşkın süre geçtikten sonra Bakanlığın verdiği cevabın içinin boş olduğunu ifade eden Torun sözlerine şöyle devam etti:
“Fındık kokarcasının takip edildiğini, yoğunluğunun belirlendiğini ve mücadele edildiğini ifade eden Bakan, 2023 yılı haziran ayından itibaren bölgede aktif uygulama yapıldığını belirtmiştir. Soru önergesi cevabında bahsi geçen mücadelenin başlangıcının üzerinden 5 ay geçmiş olmasına karşın Ordu’da fındık kokarcası istilası devam etmektedir. Görüştüğümüz ziraat uzmanları kokarca böceği ile mücadele için kış aylarının en uygun zamanlar olduğunu vurgulamaktadırlar. Kış aylarında soğuktan korunmak için kapalı alanlarda ve toplu halde bulunan böceklerin ilaçlanması yaza kadar böcek popülasyonunu baş edilebilir seviyelere indirebilecektir. Sonrasında yazın bahçelerde yapılacak ilaçlama ile sorunun tamamen çözülebileceğini ümit ediyoruz. Ancak ekonomik yetersizlikler ve Bakanlığın konuya yeterli hassasiyeti göstermemesi fındık üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır.”
Üreticinin talepleri var!
Ordu’da fındık üreticileri ile görüştüklerini belirten Torun üreticilerin fındık kokarcasına karşı mücadelede yalnız bırakıldıklarının ve bireysel çabalarının yetersiz kaldığının altını çizerek fındık üreticilerinin taleplerini anlattı.
“Fındık kokarcasına karşı kullanılan, fiyatı 60-75 TL aralığında olan zirai ilacın temini ve takibinin Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri eliyle yapılmasını talep eden üreticilerimiz, etkin mücadele için 12 ay ilaçlama ve takip yapılması gerektiğini özellikle belirtmektedirler. Günümüzün enflasyonist ekonomik koşullarında Bakanlık desteği sağlanmadan bu çalışmanın yürütülemeyeceği anlaşılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığına milli servetimizin korunması için somut adım atılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz.”
Önergeye verilen cevap
Seyit Torun'a ait soru önergesine dair verilen cevaplar şöyle: “Bakanlığımız teknik ekipleri tarafından söz konusu zararlı sürekli olarak takip edilmekte, biyoteknik tuzaklarla yoğunluğu belirlenmekte ve zirai mücadele teknik talimatları ve uluslararası kabul görmüş entegre zararlı yönetimi prensipleri çerçevesinde; kültürel, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Zararlının mücadelesinde kullamlacak olan yumurta parazitoiti salımı için kitlesel üretim çalışmaları tamamlanarak 2023 yılı Haziran ayından itibaren bölgeye kitlesel salıma başlanmıştır”