Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, “Yaptığımız çalışmadan elde edilen verilere göre, fındık yaprağının içerisinde kemoterapötik bir ajan olan paklitakselin apoptotik (programlanmış hücre ölümü etkisini) etkisini görebildik.” dedi.

Prof. Dr. Çebi, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Tepe ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Arı ile 2020'den beri ‘Fındık Bitkisinin Akciğer ve Meme Kanseri Hücrelerindeki Anti Kanser Etkilerinin Araştırılması’ adlı araştırma projesi yürüttüklerini söyledi.

Fındık Yaprağı Kanser 1

Araştırmalar devam ediyor

Geçmişte yapılan çalışmalarda fındık bitkisinden çeşitli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan kemoterapi ilaçlarının içerdiği madde elde edilebileceğine dair bulgular olduğunu belirten Prof. Dr. Çebi, kendilerinin de bu doğrultuda yürüttükleri proje ile fındık yaprağının akciğer ve meme kanser hücreleri üzerindeki programlanmış hücre ölümü etkisini araştırdıklarını ifade etti.

Çebi araştırmada, fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki apoptosis etkisine baktıklarını belirterek, “Fındık yaprağının antikansorejen etki ettiğini gösterebilmek için hem akciğer hem de meme kanseri hücrelerinin apoptotik mekanizmasını moleküler yaklaşımla izledik.” diye konuştu. Fındık yaprağının ekstraktını elde edip, dondurarak kuruttuklarını dile getiren Prof. Dr. Çebi, birtakım testler yapıldığını açıklayarak, “Amacımız, atık durumda olan fındık yaprağından paklitaksel elde etmek ve bunu Türkiye ekonomisine kazandırmak.” dedi.

Fındık Yaprağı Kanser 3

Kemoterapi ilacı için umut kaynağı

Araştırma sonuçlarının umut verici olduğunu vurgulayan Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, “Fındık yaprak ekstraktının meme ve akciğer kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri, kanser tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve hücre ölüm mekanizmalarının aydınlatılmasında umut verici olabilir.” ifadelerini kullandı.

Çebi, paklitakselin şu anda akciğer, meme ve yumurtalık kanserlerinin tedavisinde kullanılan popüler kemoterapötik ilaç olduğunu belirterek, “Fındıkta bildirilen paklitaksel miktarı, Pasifik porsuk ağacının yaklaşık 10'da 1'i kadardır. Bununla birlikte, fındık ağaçları Pasifik porsuk ağacından çok daha hızlı büyüdüğü için fındık hala yeni bir alternatif taksan kaynağı olabilir.” dedi.

Fındık Yaprağı Kanser 2

Dünya basınında yer aldı

Projenin ilk etabının tamamlandığını ve sonuçlarının uluslararası dergide de yayımlandığını belirten Çebi, "Türkiye'nin dünya üretim lideri olduğu fındık, dünya çapında ekonomik açıdan değerli bir çikolata bileşenidir. Bu çalışmanın sonuçları, aslında atık ürün olan bitkinin yapraklarının biyoteknolojik açıdan umut verici bir antikanser ilaç ham maddesi olabileceğini ortaya koymuştur." dedi.

Prof. Dr. Ayşegül Çebi, projenin devam edeceğini anlatarak, “Yeni ortaklıklar sağlayacağız. Giresun Üniversitesi, fındık konusunda ihtisas üniversitesi olarak seçilmiş durumda. Bu da bizim için büyük avantaj. Çalışmayı devam ettireceğiz.” diye konuştu.

AA

Vücutta Çıkan Lekeler Cilt Kanseri Habercisi Olabilir Vücutta Çıkan Lekeler Cilt Kanseri Habercisi Olabilir

Editör: Merve Tepecik