Ülkemizde kıvırcık lahana olarak da bilinen kale, lahana ailesinden olan ve yaprakları kıvırcık bir şekilde büyüyen bir sebzedir. Yaprakları koyu yeşil veya mor renkte olup, oldukça sert ve iri yapraklardan oluşur. Kendine özgü bir tadı olan, daha çok salatalarda kullanılan kale, yemeklerde de kullanılabiliyor. İçerdiği C vitamini, lif, demir ve kalsiyum ile kış ayları için oldukça yararlıdır.
Sıklıkla tüketilen kök sebzelerden biri olan kırmızı pancar kış ayının en sevilen sebzelerinden biri. İçerdiği demir, folik asit ve C vitamini ile kan yapıcı özelliklere sahip olan kırmızı pancar, rengiyle de bunu kanıtlıyor. Genelde haşlanarak tüketilen kırmızı pancar çiğ olarak ve smoothielerde de kullanılabiliyor.
Son zamanlarda tüketimi artan yer elması, ocak ayının en faydalı sebzelerinden biri. Tat olarak muz, havuç ve kereviz gibi farklı tatlarının bir karışımı olarak tarif edilen bu sebze lif, C vitamini, potasyum ve demir gibi mineralleri içeriyor. Genelde yemeği ve çorbası yapılan yer elmasının son zamanlarda turşusu da popüler hale geldi.
Mini lahana olarak da bilinen Brüksel lahanası, bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olan en etkili sebzelerden birisi. Genelde haşlanarak veya fırınlanarak pişirilen bu sebze, son zamanlarda kızartılarak da pişirilerek çocuklara sevdiriliyor. Diğer birçok yeşil sebze gibi antioksidan ve C vitamini içeren Brüksel lahanası gerçek bir şifa deposu.
Güney Avrupa ve Orta Asya kökenli olan ıspanak, kış ayının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Böreği, salatası, yemeği gibi birçok çeşidi olan ıspanak güçlü bir antioksidan kaynağı. İçerdiği yüksek lif oranı ile sindirim sistemi sağlığını desteklerken kabızlık riskini de azaltır. Tüketilmeden önce bolca yıkanması gereken ıspanak çok fazla tüketildiğinde ise böbrek taşına neden olabiliyor.
Beyaz, kırmızı, mor, siyah gibi farklı renk ve şekilleri olan turp, kış ayında tezgâhlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Hem acı hem tatlı çeşitleri olan turp genelde salatalarda tercih ediliyor. Besin değeri yüksek olan turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerip kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengin. Genelde çiğ tüketilen turptan son zamanlarda çeşitli turşular da yapılıyor.
Maydanozgiller familyasından olan ve sebzeler arasında yer alan kereviz, hem yaprakları hem kendisi gövdesi tüketilen nadir sebzelerden biridir. Birçok diyet tarifinde karşımıza çıkan kereviz A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif gibi besin maddeleri bakımından zengin. Genelde yemeği yapılan ve salatalara eklenen bu sebze kızartılarak veya fırınlanarak da tüketilebiliyor.
Şekli küçük ağaca benzeyen brokoli, kış ayının en besleyici ve sağlıklı sebzelerinden bir tanesi. Düşük kalorisi ile diyet yapanların dostu olan bu sebze, içerdiği antioksidan ile bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilen brokoli genellikle salatalarda ve mezelerde kullanılır.
Kış ayının en sevilenlerinden olan portakal, ocak ayının favori meyveleri arasında yer alıyor. C vitamini açısından zengin olan bu meyve hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor. Birçok kek ve tatlı tarifinin vazgeçilmezi olan portakal, meyve salatalarına da eklenebiliyor.
Döngel, töngel, beşbıyık gibi isimleri olan, Ana vatanı Uzak Doğu olan muşmula, ocak ayının en sevilen meyvelerinden biri. Vitamin ve mineral açısında zengin olan güçlü bir C vitamini deposu. Muşmula genellikle taze olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat, komposto, turşu gibi birçok farklı şekilde de kullanılabiliyor. Son zamanlarda çayı da tüketilen muşmula kış aylarının vazgeçilmezi haline geldi.