İlaç fiyat kararnamesi eczacıları memnun etmedi. Son dönemde 4 ilaçtan biri piyasada bulunamıyor. Bu nedenle hastalar eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyorlar. Eczacılar özellikle tansiyon ve kalp ilaçlarında, göz ameliyatı öncesi tanıda kullanılan ilaçlarda, diyabet ilaçlarında, hormon ilaçlarında ve bazı kanser ilaçlarında sıkıntı olduğunu söylerken, son dönemde soğuk algınlığı ilaçlarında da sorun olduğunu belirtiyor.

“Yetersiz zam”

‘İlaçlara yüzde 23.5 zam geldi ancak bu zam oranı yetersiz’ diyen Öztekin, “İlaç sorununu aşacak bir zam olmadı. Hiçbir ehemmiyeti yok. İlaç yokluklarına çare olmaz. Bu artış eczanelerdeki işletme giderlerini bile karşılamaz. Kiradan personel maaşlarına kadar her şey yüzde 100 arttı. Yüzde 50 enflasyon, yüzde 60 kira artış oranları açıklanırken, ilaca neden yüzde 23 zam yapılıyor. Sanayici bu şartlar altında da piyasaya ilaç sürmekte zorlanır. İç piyasadaki ilaç yoklukları devam edecektir. Yapılan zam devede kulak kaldı. Bu şartlarda ilaç krizi çözülemez. Zaten eczacıların zam talebi yok. Zam, depo ve firmaların isteğidir. Fiyat arttıkça eczanelerin karları düşer.” dedi.

“Kaosun içindeyiz”

Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir aydır vatandaşlarımıza ilaç tedarik etmede inanılmaz sıkıntı yaşıyoruz. Eczaneler ilaçları birbirinden ödünç alıyor. Uzak ilçelerdeki eczaneler için daha da sıkıntı oluyor. Köyden gelen vatandaşlar haklı olarak ilaçlarını alıp dönmek istiyorlar. Eczaneler için fiyatı değil, ilacın bulunabilirliği önemli. Biz kapıdan giren hasta ya da hasta yakınını bütün ihtiyaçlarını giderip uğurlamak istiyoruz. Ama bu şu dönemde mümkün değil. İlaca gelen zam da çare olmadı. Tansiyon, şeker, kanser, kalp ilaçlarını geçin, çocuklar için ateş düşürücü, damla, antibiyotikler, şuruplar, fitiller konusunda sorun yaşıyoruz. Bu ilaçları bulamıyoruz. İnanılmaz derecede bunalmış durumdayız. Özellikle nöbet tutan eczacılarımız serzenişte bulunuyorlar. Çünkü nöbette gelen hastaların büyük çoğunluğu gribal hastalıklar oluyor. Antibiyotik, ateş düşürücü veya antigribal ilaçlara ihtiyaç oluyor. Öyle olunca zaten sınırlı sayıda gelen ilaç, 3-5 reçete sonra bitmiş oluyor. Depolar da ihtiyacı karşılayamıyor. Bir aydır inanılmaz bir kaosun içindeyiz. Hiçbir eczacı ilaç varsa yok demez. Biz zamanı geldiği zaman zararı bile göze alıyoruz. Böyle bir ortamda yapılan zam da sorunları çözmedi. İlaç sıkıntısı yaşanmaya devam edecek gibi görünüyor.”

Öte yandan Türk Eczacıları Birliği ve bağlı 56 oda başkanı 31 Ekim Perşembe günü Ankara’da olağanüstü toplanarak gündemi değerlendirecek ve çözüm yollarını tartışarak sorunları devlet makamlarına taşıyacaklar.

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul