Son zamanlarda, özellikle fındık sezonuyla birlikte kahverengi kokarca böceği vakalarının artması sonucu, Ordu Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ufkun Yıldırım vatandaşları uyardı.

kahverengi kokarca

Başkan Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, “Ülkemizde kahverengi kokarca böceği vakaları henüz çok yeni. Amerikan yayınlarına ve ülkemizdeki bu konunun uzmanları olan doktorlarımıza göre ısırıldığına dair bir yayın yok. Isırmayan bir böcek aslında. Bu böceğin bir sıvısı var; böcek travmaya maruz kalıp bu sıvıyı dışarı verdiğinde alerjik reaksiyon gelişebiliyor. Vücut da buna tepki veriyor. Lokal olarak kızarıklık, tahriş, yanma, hafif şişlik gibi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bazen sıvıya bazen de böceğin kendisine bağlı olarak gelişebiliyor bu alerjik reaksiyonlar.” dedi.

Alerji-1

İlk müdahale önemli

Doktor Yıldırım, “Bazen kendi kendine geçebilen reaksiyonlar bazen de egzamaya dönüşebiliyor. Eğer egzama gelişir, egzama da ilerlerse, vücutta çatlaklara vs. neden olursa oradaki boşluklardan mikrop girip enfeksiyon yaratabilir. Nadir bir durumdur ama bu olabilir.” dedi.

İlk müdahalenin önemli olduğunu belirten Yıldırım, “İlk müdahalede ısırılan yeri su ve sabunla yıkayarak, o alerjen maddeyi oradan uzaklaştırmak önemli. Muhtemelen ve genelde kendiliğinden iyileşecektir. İyileşmezse kişi, aile hekimine başvurulabilir; uygun nemlendirici, cildi yenileyici kremler de kullanılabilir.” dedi.

Cilt teması önlenmeli

Böcek Kovucu Sprey

Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, “Korunmak için böcek koruyucu spreyler kullanılabilir. Vücudu da kapatmak lazım; keneden korunur gibi. Vücudu olabildiğince kapalı tutmak da lazım. Böceğin konmasını, cilde temasını engelleyecek önlemler almak lazım.” diye konuştu.

Özel Haber

Adıgüzel: Kokarcadan Pis Kokular Geliyor! Adıgüzel: Kokarcadan Pis Kokular Geliyor!

Editör: Merve Tepecik