29 Ekim-4 Kasım Kızılay Haftası dolayısıyla Uzman Doktor Ali Coşkun, kan vermek ile ilgili bilinen doğru ve yanlışlar hakkında konuştu.
Coşkun, “Kan bağışı yalnızca Kızılay Kan Bağış Merkezlerinde yapılmaktadır. Hastane transfüzyon merkezlerinde ancak özel çok acil durumlarda ve Kızılay Kan Merkezlerinin yetkilendirmesi neticesinde kan bağışı kabul edilebilir.
Kan bağışı yetersiz olursa ülkedeki tüm ameliyatlar durur. Çünkü hiç bir cerrah doktor, ameliyat edeceği hastasının ne kadar kanayacağını, kanayıp kanamayacağını önceden asla öngöremez. Ayrıca kan, bileşenleri ile muazzam bir tedavi bileşenidir. İhtiyaç halinde bu tedavinin yerine geçebilecek hiçbir tedavi yoktur. Ayrıca bazen de kişinin kan vermesi, kendi tedavisi için gerekli olabilir.” dedi.
Vitaminler kan bağışına engel değil
Özellikle kan bağışçısı sorgulama formunun doğru ve eksiksiz doldurulmasının oldukça önemli olduğuna değinen Uzman Doktor Ali Coşkun, “Kan bağışçısı olabilmenin bazı koşulları vardır: 19 yaşından büyük olup 65 yaşından büyük olmamak, vücut ağırlığının 50 kg’dan fazla olması, vücut sıcaklığının 37,5 C altında olması, Bağışçı Sorgulama Formu’ndaki soruları doğru cevaplayıp uygun bulunmak.
Torba kan alımı öncesi yapılan testlerde; hemoglobin düzeyinin kadınlarda 12.5- 16.5 g/dl, erkeklerde 13.5- 18.0 g/dl olması, trombosit sayısının 150.000/mm3’den büyük olması durumunda kan bağışı gerçekleşebilir. Hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımı varsa ve kan basıncı kabul edilebilir, sınırlardaysa kan alımı yapılır. Hafif ağrı kesici kullanımı, vitamin kullanımı, antidepresan kullanımı da kan bağışı için engel oluşturmaz.” diye ifade etti.
Estetik sonrası 1 yıl beklenmeli
Kan verilemeyen durumları da ifade eden Doktor Coşkun, “Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar, bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar, kanama eğilimine sahip olanlar, düzenli aspirin kullananlar ve aşı yaptıran kişiler 4 hafta bağışçı olamaz.
Tüm cerrahi işlemler sonrası en az 1 yıl kan bağışçısı olunamazken akupunktur, botoks, dövme, takı için cilt deldirme, saç ekimi veya estetik gibi uygulamaları yaptıranlar da 1 yıl boyunca kan bağışçısı olamazlar.” dedi.
Alkol sonrası 24 saat şartı
Coşkun, “Kanser hastaları ve kemoterapi alanlar, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş myokard enfarktüsü ve/veya stent takılanlar, kronik karaciğer yetmezliği bulunanlar, damar yolundan insan kaynaklı (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vs.) ilaç kullananlar bağışçı olamazlar.
Düşük geçirmiş kadınlar 9 ay kan bağışı yapamazken gebelik esnasında ve gebelik sonrası 9 ay bağışçı olamazlar. Diş tedavisi çekim, dolgu, kanal tedavisi gibi uygulamalarda en az 7 gün bağışçı olamazlarken alkol alımı sonrası da en az 24 saat kan bağışı yapılamaz.” şeklinde konuştu.
En az 3 ay beklenmeli
Uzman Doktor Ali Coşkun, “Kan bağışı yaklaşık 10 - 15 dakika süren bir işlemdir. İşlem sırasında yaklaşık 450 ml kan alınır. Kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması da son derece önemlidir. Kan bağışı tıbbi bir işlemdir ve o esnada orada mutlaka hekim bulunmalıdır.” dedi.
Doktor Coşkun, “Kan bağış aralığı ortalama olarak; erkek olan bağışçılarda 3 ay, kadın bağışçılarda ise 4 ay olarak belirtilmiştir. Zaruri durumlardaysa bu süre, kan merkezi doktoru tarafından düzenlenebilmektedir.” diye konuştu.
Özel Haber