Özellikle yaz aylarında artış gösteren KKKA vakaları, bu yıl da kendini gösterdi. Sağlık kuruluşlarına çok sayıda kene ısırma vakası gelirken, uzmanlar uyarılarda bulundu.
Bu yıl Erzurum, Giresun, Tokat ve Sivas’ta kene ısırmalarından dolayı ölümler meydana gelirken, gözler Ordu’ya çevrildi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının ülkemizde Orta Karadeniz başta olmak üzere ilimizde de görüldüğünü hatırlatan Enginyurt, Son günlerde ise birçok şehirde kene ısırması sonucu hayatını kaybedenler olduğunu söyledi.
“Sık rastlıyoruz”
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, “Hastalığın en fazla görüldüğü iller Sivas, Tokat, Çorum ve Yozgat olarak belirlenirken bu illerde son dönemde artan kene popülasyonu ve vakalar endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Vakaların büyük kısmını ise tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar oluşturuyor. Kene bizim korkulu rüyamız. Tek şansımız Karadeniz Bölgesi’nin sahil kesiminde çok fazla ölümcül vaka ile karşılaşmıyoruz. Ancak Tokat ve üzerindeki bölümde bu tür vakalara daha sık rastlıyoruz. Bu tamamen kenenin cinsiyle ilgili bir durum ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Nisan-Mayıs ayıyla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Havaların iyice ısınmasıyla da sayıları arttı. Şu an Eylül ayındayız ve tehlike hala devam ediyor. Özellikle fındık bahçelerinde, park ve bahçelerde keneye rastlanabiliyor. O yüzden vatandaşlarımız dikkatli olmalı.”
“Kendiniz çıkarmayın”
Bahçeye ya da pikniğe giderken dikkatli olmak gerektiğine dikkati çeken Enginyurt, “Özellikle hayvanların otladığı alanlara girerken, muhakkak vücudumuzda çıplak bölgemiz kalmamalı. Çorap giyiyorsak, çorabımızı pantolonumuzun üzerine çekerek önlem almalıyız. Vücudumuzda kene gördüğümüzde de bunun kesinlikle sağlık kuruluşun da çıkarılmasını ve takibe alınmasını öneriyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Tevfik Kul-Özel Haber