Kahverengi kokarcanın tarım açısından tehlikeli bir tür olduğunu aktaran Uzunlar, mücadele yapılmaması durumunda önümüzdeki yıl hiç kivi olmama tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceklerini dile getirdi.

“Perşembe ile Fatsa’da etkili oldu”

Kokarca ile mücadele konusunda yetkililerin yetersiz kaldığının altını çizen Uzunlar, “Kahverengi kokarca, Altınordu ve Gülyalı taraflarını çok fazla etkilemedi. Kokarcaya rastlamadık. Varsa da birkaç tane vardır. Ancak Perşembe ile Fatsa havzasında etkili oldu. Bu havzaya zarar verdi. Yetkililer mücadele konusunda ağır kaldı. Üreticiler de kendi ellerinden geldiğince mücadele etmeye çalıştı ama tam anlamıyla yeterli olmadı. Biz olası bir tehdide karşı 10 günde bir ilaçlama yapıyoruz.” dedi.

Uzunlar, kahverengi kokarcanın Altınordu havzasını etkilemediği için satışlarda sıkıntı yaşanmayacağını belirtirken, Perşembe ve Fatsa havzasında ise kokarcanın fazla olmasının satışlarda olumsuzluklar yaratabileceğini ve üreticilerin ister istemez zarar göreceğini söyledi.

Bu yıl önlem alınamaması durumunda önümüzdeki yıl toplanacak kivi bulunamayacağını öne süren Uzunlar, mutlaka önlem alınması gerektiğini savundu.

“Muhtarlara yetki verilmeli”

‘Muhtarlarla yetkililere kahverengi kokarcayla mücadele konusunda yetki vermeleri lazım’ diyen Yusuf Uzunlar, “Valiliğin, muhtarlarla irtibata geçip, kimin ilaçlama yapıp yapmadığını denetletmesi lazım. Kışın kokarcalar, soğuktan kapalı yerlere barınmaya geliyor. Herkesin ilaçlama yapması lazım. Bunu yaparken de denetleme şart. Çünkü bir kişi bile ilaçlama yapmazsa olmaz. Topyekun ilaçlama gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kivide rekoltenin düşük olduğunu aktaran Uzunlar, geçen yıl 8 bin ton civarında rekolte olduğunu, bu yıl ise yaklaşık 6 bin ton rekolte beklediklerini dile getirdi.

Tevfik Kul-Özel Haber

Editör: Tevfik Kul