Ev, ahır, depo vb. korunaklı kapalı alanlara yönelen kahverengi kokarca zararlısı için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uyardı.

Kapı ve pencereler örtülmeli

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kahverengi kokarcanın kışlak alanlara yönelmesi ile birlikte çatı araları, çatı saçak altları, baca içleri, boş ve kullanılmayan serende, kömürlük vb. alanlar mutlaka kontrol edilmeli ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan biyosidal ürünler kullanılarak zararlı imha edilmelidir. Kahverengi kokarcanın sığınabileceği ve ev içlerine girebileceği yerler, duvarlarda bulunan çatlaklar, sıva, alçı vb. materyalle kapatılmalı, pencere ve kapılar tel örgülerle kapatılarak kokarcanın yaşam alanlarına girmesi engellenmelidir.” diye ifade etti.

Yeni feromon asmayın

Kokarca Tuzak-1

Müdürlük, “Ayrıca kahverengi kokarcaya karşı “Cezbet – Yok Et” yönteminde kullanılan feromonlar kontrol edilmeli, buralara gelen zararlılar imha edilmelidir. Mevsim itibari ile kışlaklara geçmeye başlayan kokarcalara karşı yeni feromon asılmamalıdır. Elinde kullanılmamış feromonlar bulunan üreticilerimiz soğuk yerde saklamak suretiyle gelecek sene kullanabilirler.” diye de belirtti.

Ruhsatlı ilaç kullanın

Sağlık Bakanlığınca Killmethrin 2,5 WP/18 (Deltamethrin), Excyper 16/2/18 (Cypermethrin, Tetramethrin, Piperonyl Butoxide), Deepest 18 (Alphacypermethrin, Tetramethrin ),  Deepest Maxi/18 (Cypermethrin, Tetramethrin), K-Othrine ( Deltamethrin 50 g/l) ve Kudos Ultra (Cypermethrin, Prallethrin, Piperonyl butoxide ) ticari isimli biyosidal ürünlerin ruhsatlandırıldığı, bu biyosidal ürünlerin zararlının kışlaklarda olduğu dönemde kullanımı ile yapılan mücadele zararlının popülasyon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacağı belirtildi.

Kokarcayla Mücadele Tasarruf Tedbirlerine Takılamaz Kokarcayla Mücadele Tasarruf Tedbirlerine Takılamaz

Editör: Merve Tepecik