TESK Otel’de gerçekleştirilen kahvaltı programına Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe ve mahalle muhtarları katıldı.

“İşbirliğiyle hareket etmeliyiz”

Açılış konuşmasını yapan Başkan Tepe, “Kahverengi kokarcayla mücadeleyi topyekün yapmamız lazım. İşbirliğiyle beraber bu süreci en kısa sürede toparlamamız gerekiyor. Kahverengi kokarcayı artık her yerde görür hale geldik. Biz kısmen destek vermeye çalışacağız. Ancak buradaki mücadelenin en ücra köşeye gitmesinde sizler yardımcı olacaksınız. İyi bir işbirliğiyle beraber fındığın pandemisi olarak adlandırdığımız kokarcadan hep beraber kurtulacağız.” dedi.

“Fındığı korumamız lazım”

‘Bu ilin geçim kaynağı fındık. Herkes bundan geçiniyor. Bu memleketin bütününe hitap eden bir ürünümüz var. Artık bu ürünü korumamız lazım’ diyerek sözlerine başlayan Akça, “Fatsa’da yaşanan olayı biliyoruz. Keşke kokarca zarar vermiyor diyen arkadaşlar Fatsa’ya gidip o felaketi görseydi. Çok vahim bir durum. Eğer bu zararlıyla adam gibi mücadele edemezsek, bir daha ki sene bizde de sıkıntı olacak. Altınordu’da Karacaömer, Artıklı, Uzunisa, Yemişli, Eskipazar, Kökenli mahallelerinde kokarca sıkıntı yaratıyor. İlacı Tarım Bakanlığı tedarik ediyor. Fakat köylerde ekip kurulmasıyla alakalı bir istekte bulunuldu. Bu ekipleri muhtarlarımız kurabilir. Ama bu kurdukları ekipler, sulu sistemle ilaçlama yapacak. Bir çatıyı en az 3-4 saatte ilaçlayabilirsiniz. Bizim denediğimiz sisleme yöntemiyle bir çatıyı 5 dakikada ilaçlayabiliyorsunuz.” diye konuştu.

“Tamamını ilaçlayacağız”

Kışlak mücadelesinin çok önemli olduğunu aktaran Atakan Akça, şunları söyledi; “Çünkü bu mücadele yöntemiyle kahverengi kokarcanın popülasyonunu yüzde 80 bitirme şansımız var. İlaçlama yapmak için bir Alman makinesi aldık. Çok daha etkili. Kısa sürede büyük alanları ilaçlayabiliriz. Bu bir mecburiyet değil. Ama hepimiz buna mahkumuz. Bu bizim olmazsa olmazımız. Muhtar arkadaşlarımızı daha kolay hamle yapabilir bir hale getirmek istiyoruz. Bu ekipleri Altınordu Ziraat Odası olarak biz kuruyoruz. 10 kişilik ekibin başlarına da ziraat mühendisleri koyuyoruz. Muhtar arkadaşlarımızın da nezaretinde köylerdeki evleri, çatı aralarını, ahırları, harabe evlerin tamamını ilaçlayacağız.”

“Hane başı 150 lira”

‘Bu kokarcalar hiç aklımıza gelmeyecek yerlere yerleşiyorlar’ diyen Akça, “Hiç atlamadan bu ilaçlamayı yapacağız. Çok basit ve etkili bir yöntemle bu ilaçlamayı yapacağız. Doğru zamanda doğru teknikle doğru ilaçlamayı yaparsak, başarılı olmama şansımız yok. İlaçla alakalı kimseden bir kuruş talep etmiyoruz. İlaçlama yapacak 10 ekibin günlük maliyeti 30 bin lira. Yapmış olduğumuz hesaplamalara göre hane başı 150 TL’ye bu işi çözebiliyoruz. Kimseye de dokunmayacak bir para. Muhtar arkadaşlarımız paraları toplasın. Kasım’ın 20’sinden sonra ilaçlamaya başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul