Amerika'da temaslarını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü'nde Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyon konusunda umut verici değerlendirmelerde bulunarak, 2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngördüklerini belirtti.
Enflasyon ve Fiyat İstikrarı Vurgusu
Bakan Şimşek, "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor," diyerek fiyat istikrarının önemine dikkat çekti. Enflasyonun düşüş kaydedeceğini vurgulayan Şimşek, para politikasının etkilerinin görülmeye başladığını ifade etti. Ayrıca, "Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak," dedi.
Şimşek, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki olmadığını belirtirken, Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Cari açıktaki daralma ve enerji üretimindeki artışın Türkiye'nin cari dengesini kalıcı hale getireceğine vurgu yaptı.
Verimlilik Artışı ve Ticaret
Bakan, verimliliği artırmayı hedefleyen bir programları olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Gümrük Birliği anlaşmaları ve serbest ticaret anlaşmaları ile Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ını bu ülkelerle yaptığını vurguladı.
Şimşek, Türkiye'nin yatırım için cazip bir ülke olduğuna dikkat çekti. 90 milyona yaklaşan nüfus ve kişi başına 15 bin dolarlık gelir ile Türkiye'nin büyük bir ekonomi olduğunu belirtti. Her yıl 1 milyondan fazla kalifiye iş gücünün mezun olduğunu vurgulayan Bakan, güçlü bir üretim kültürüne sahip olmanın önemini dile getirdi.
TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısı
TUSAŞ'a yönelik terör saldırısına değinen Şimşek, bunun PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ve bazı çevrelerin birlik ve barış istemediğini gösterdiğini ifade etti.
Türkiye’nin BRICS’e katılma isteği hakkında konuşan Şimşek, AB ile ilişkilerin derinleşmesinin iki taraf için de faydalı olduğunu ancak Avrupa siyasi çevrelerinde stratejik derinliğin görülmediğini belirtti.
Son olarak, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ticaret hacmini uzun vadede artırabileceğini ifade eden Şimşek, bu konuda siyasetin engelleyici bir rol oynadığını belirtti. -aa