Ordu Lisesi'nin kuruluş hikâyesi, Ordu halkının lise talebinin yıllarca süren mücadelesine dayanıyor. 1933 yılında Ordu halkı, dönemin yöneticilerine lise talebini yazılı olarak iletmişti. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı, talebi "halkın maarife karşı gösterdikleri samimi alakaya teşekkür" ederek geri çevirmişti.
Ordu halkı lise talebini yıllarca çeşitli şekillerde dile getirmeye devam etti. 1946 yılında dönemin Başbakanı Hasan Saka, Ordu'ya geldiğinde, Ordulular'ın lise talebini bir kez daha iletmişti. Başbakan, durumu incelemesi için Millî Eğitim Bakanını gönderme sözü vermişti.
Ordu Lisesi, 1947 yılında özel bir lise olarak kuruldu. O dönemde Ordu'da lise olmadığı için, Ordu halkı bu konudaki taleplerini çeşitli şekillerde dile getiriyordu. 1946 yılında dönemin Millî Eğitim Bakanı Ordu'ya geldiğinde, Ordulular Bakan'a lise taleplerini iletmişti. Bakan, Ordulular'a önce özel bir lise açmalarını, bu özel liseyi birkaç yıl sonra resmi lise haline getirme sözü vermişti.
Ordu halkının çabalarıyla, 17 Kasım 1947 tarihinde Özel Ordu Lisesi eğitim ve öğretime başladı. Lise, 1949 yılında orta kısmıyla beraber özel okul statüsünden çıkarılarak devlet okulu olarak eğitim ve öğretime devam etti.
Ordu Lisesi, 1950 yılında ilk mezunlarını verdi. Daha sonra yeni lise binası yapılıncaya kadar Merkez İlköğretim Okulunun eski binasında öğretime devam etti. 1964 yılında yeni lise binası hizmete açıldı.
Lise, 1966-1967 eğitim ve öğretim yılında ortaokul kısmı ayrılarak müstakil oldu. 1965-1966 öğretim yılında pansiyon binası, 1967-1968 yılında ise spor salonu hizmete açıldı.
1975 yılında fiziki mekân yetersizliği sebebiyle ek bina yapımına başlandı. Ek bina 1977-1978 yılında hizmete açıldı. 1987 yılında pansiyon binasının önündeki bahçe kamulaştırıldı ve ihata duvarı ve spor tesisleri ile birlikte tamamlandı.
Günümüzde Anadolu lisesi olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden Ordu Lisesi, yıllar içerisinde Ordu'nun gelişip kökleşen seçkin ilim ve irfan yuvasıdır.
Atakan Öztürk