Mavi ile yeşilin kucaklaştığı Ordu’da doğa severler için adeta aranan özellikteki tek il diyebiliriz.
Karadeniz’in şirin ili Ordu’da en iyi doğa yürüyüşü yapacağınız yerleri sizler için derledik.
İşte Ordu’da en iyi doğa yürüyüş rotaları…
1. Çambaşı Gölet
Ordu’nun Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı yaylası Türkiye’nin sayılı doğa yürüyüş alanların biridir. Kabadüz ilçe merkezi, Çambaşı ile Turnalık Yaylası, Yakuşdibi, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallesi’ni kapsayan geniş bir havzaya Çambaşı Yaylası'nda bulunan Çambaşı Gölet’i hem grup halinde hem de ailecek doğa yürüyüşü severler için eşsiz bir yerdir.
2-Çukuralan yaylası
Çukuralan, Ordu ilinin Mesudiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleyi değerli kılan ise Çukuralan yaylasıdır. Mesudiye İlçesi Yeşilce ve Topçam beldelerine bağlı bulunan Kızılağaç, Beyağaç, Kıyıyurt ve Çukuralan yaylalarını kapsamaktadır.Geleneksel kültür ve yayla şenliklerinin düzenlendiği yaylalar zengin floraya, ormanlara, otsu bitki örtüsüne sahiptir. Sadece Kızılağaç Yaylası’nda 170’den fazla çiçek çeşidi olduğu tespit edilmiştir. Çukuralan yaylası da bu güzelliklerin hepsini kapsamaktadır. Çoğu toprak yollardan sadece susuz tepe çıkış ve inişi çim alanlardan oluşan bir yerdir. Doğaseverler için huzurla yürüyebilecekleri yerlerin başında gelir.
3.Gerce şelalesi
Ordu'nun Kabadüz ilçesinde sonbaharla birlikte eşsiz bir güzelliğe bürünen ormanlar ve içindeki şelaleler, tarifi mümkün olmayan bir güzelliği sergilerken doğa severler içinde harika bir yürüyüş alanıdır.
Uçsuz bucaksız ormanları, zirveleri, kanyonları ve şelaleleriyle parmakla gösterilen Kabadüz ilçesindeki Gerce Şelalesi, doğa yürüyüşü sevenlerin de favorileri arasında yer alır.
4. Küpkaya kanyonu
Ordu’nun Ulubey ilçesi Kardeşler Köyü’nde, Ordu iline 32 kilometre, Ulubey İlçesi'ne 9 kilometre mesafededir. Kano sporunun gelişmesi için uygun bir alandır. Görülmeye değer bir doğal güzelliğe sahiptir. Kanyonun kano sporuna açılması halinde turizm açısından bölgeye önemli potansiyel kazandıracaktır. Ayrıca doğaseverler içinde kanyon çevresinde yürüyüş parkuru mevcuttur. Özellikle yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yerdir.
5. Ulugöl
2009 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen Ulugöl, Ordu'nun Gölköy İlçesi'nde yer almaktadır. Alan, ziyaretçilerin piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemleme gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir. Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, kamelya, büfe, çeşme otopark yer almaktadır. Ulugöl Tabiat Parkı kayın ağacı, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşeden oluşan ormanıyla misafirlerine görsel bir şölen sunmaktadır.
Ayrıca Ulugöl ve Çepekli Göl üzerinde bulunan nilüfer, su kamışı, sazlar ve su mercimeği bu doğa harikası alanın cazibesini arttırmaktadır. Bölgede konaklamaya uygun 12 adet kır evi bulunmaktadır.
6. Perşembe yaylası
Perşembe Yaylası Menderesleri’nin bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamadadır 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Ordu’nun Aybastı İlçesi'ne 17 kilometre mesafede bulunur. Rakımı yaklaşık 1.500 metre civarındadır. Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları vb. etkinlikler düzenlenmektedir. Yayla yolunun büyük kısmı asfalt, kalanı stabilize yoldur. Yorgunluk atmak, piknik yapmak, safari, yamaç paraşütü için idealdir. Yaylada aynı zamanda, eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve alanlar mevcuttur. Kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi bunlara örnektir.
7.Göndeliç tepesi
Ordunun en yüksek tepesi 2900 metrede bulunan Göndeliç tepesidir. Çambaşı Kayak Merkezine 10 km uzaklıktadır. Çambaşı merkezden başlayan bir yolculuk siz doğa severleri bekliyor. 11 km Orta oba üstünden horlak çeşmesi kenarından tırmanışa başlayarak 2900 metrelik zirvede buluşma doğaseverler için vazgeçilmez bir keyiftir.
Orta Karadeniz’de Göndeliç Dağı ise Doğu Karadeniz Dağlarının batı ucuna uzanan 2 bin 730 rakımı ile Ordu ilinin en yüksek zirvesi konumundadır. Ordu ile Çambaşı Kayak Merkezi’nin devamı niteliğinde talep edilen Göndeliç Tepesi’nin 10 km mesafede olması doğaseverleri cezveden bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
8-Turnasuyu Vadisi
Ordu'da en iyi doğa yürüyüş rotaları arasında yer alır. Ordu İli Merkez Turnasuyu mevkiinde bulunan vadide Türkiye'nin en ideal yürüyüş parkurudur. Atlas Dergisi Yürüyüş Rotaları rehberinde yer almıştır. El değmemiş güzelliklere ev sahipliği yapan ve Doğu Karadeniz’in en yeni keşif rotalarından biri olan Turnasuyu Vadisi, Ordu Merkez’in oldukça yakınında yer alıyor. Henüz yeni yeni ortaya çıkan yürüyüş parkurlarının yaklaşık 6 km uzunluğa sahip olduğu Turnasuyu Vadisi, pek çok bakir köşesi ile doğa meraklılarının dikkatini çekiyor. Vadinin içerisinde bulunan Turnasuyu Deresi ise, sahip olduğu kayalık yatağı ve onu saran yeşil örtüsü nedeniyle dört mevsim boyunca berraklığını koruyor. Canik Dağları’ndan kıvrılarak Karadeniz’e doğru yol alan Turnasuyu Deresi boyunca, pek çok bitki çeşidine ve rengarenk çiçeklere rastlayabilirsiniz. Toplam dört etaptan meydana gelen Turnasuyu Vadisi’nin güzergahında yürüyüşler yaklaşık olarak 4 veya 5 günde tamamlanıyor.