Ordu’da Kivi Fiyatlarında Yüzde 100 Artış  

Ordu'da fındıktan sonra en önemli tarımsal ürünlerden biri olan kivinin alım fiyatları belirlendi.

Ordu Kivi Üreticileri Derneği'nde düzenlenen toplantıya Yusuf Uzunlar'ın yanı sıra üreticiler de katıldı.

Büyük emekler verilen kivinin alım fiyatlarını belirlediklerini aktaran Uzunlar, bu rakamların hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar bu sene 4-5 ton civarında kivi rekoltesi beklendiğini belirterek, Rekolte beklentisi düşük. Yıldan yıla düşüyor. 4-5 bin ton arası kivi bekliyoruz. Geçen yıl 8 bin 500 ton kivi rekoltemiz olmuştu. Yarı yarıya düşüş oldu.” dedi.

“Kivi fiyatı 40 lira”

Uzunlar, şunları söyledi; “2024 yılı kivi üretim sezonuna yaklaşık bir aylık bir süre kaldı. Aromanın ölçüm durumuna göre hasat tarihi belli olacak. Bu nedenle arkadaşlarla beraber fiyatla ilgili bir çalışma yaptık. Bazı alıcılarla görüştük. En son Kılıçoğlu Tarım A.Ş. ile bir anlaşma yaptık. Bu anlaşmanın da bire bir değil, üreticilerin gözü önünde olsun istedik. İyi de oldu. Birinci sınıf dediğimiz 90 gr. Üstü kivi 40 lira, ikinci sınıf diye ifade ettiğimiz 70-90 gr. arası kivi 25 lira, üçüncü sınıf kivi ise 10 lira. Bu şekilde fiyatta anlaştık. Sözleşmemizi yaptık.”

Yusuf Uzunlar-1

Yüzde 100 artış

Uzunlar, “Geçtiğimiz yıl birinci sınıf kivi 20 liraydı. Bu yıl 40 lira oldu. Kivi fiyatında yüzde 100’lük bir artış meydana geldi. Bana göre fındıktan daha iyi.” diye konuştu.

Kahverengi kokarca riskiyle ilgili de konuşan Uzunlar, “Kokarca başı bölgelerde var, bazı yerlerde ise yok. Olan yerleri ilaçlıyoruz. Önümüzdeki sene kokarca olayı kivi için koronadan daha kötü olabilir.” şeklinde konuştu.

Uzunlar, “Kivi üretimi arttı ama küresel ısınmadan dolayı işler zorlaştı. Yaz aylarında köylerde içmeye su bulamıyoruz. Tankerlerle su taşıtıyoruz. Kivi olması için su lazım. Küresel ısınmadan dolayı su sıkıntısı devam ederse, kivi üretimi azalır. Çünkü su olmadan kivi olmuyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

Tevfik Kul

 

Editör: Tevfik Kul