Grip ya da tıbbi ismiyle influenza; her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 500 bine yakın kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir infeksiyon hastalığıdır diyen Uzman Doktor Ali Coşkun, gribin tehlikeli olduğunu ve önlem alınması gerektiğini belirtti.

Coşkun, “Gribin tedavisi istirahat ve destek tedavisidir. Asla antibiyotik verilmez, etkisizdir çünkü. Doktor önerisiyle ateş düşürücü ilaçlar, bol sıvı alımı uygulanabilir.” diye ifade etti.

İlaç tedavisi şart

Uzman Doktor Ali Coşkun, belirli yaş gruplarının ve hastalıkların risk altında olduğunu vurgulayarak, “Risk grubundaki yaşlı, kronik hastalığı olan, kalp hastalığı olan, şeker hastalığı olan kişiler ve risk grubunda olmasa bile hastalığın ağır seyrederek komplikasyonlara yol açtığı kişilerde doğrudan grip virüsüne etkili ilaçların kullanılması gerekir. Bu durumda yatak istirahati ve destek tedavisiyle yetinmeyip mutlaka doktorun her dediğine harfiyen uymak gerekir.” dedi.

Grip-5

Su, sabun ve temiz gıda

Coşun, “En iyisi gribe hiç yakalanmamaktır. Gribe yakalanmamak için sık sık ellerin sabunlu suyla temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre koruyucu giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır. Unutulmaması gerekir ki bu kişiler, gribin en tehlikeli sonucu olan ölümlerin büyük oranda nedeni sayılan pnömoni yani zatürre açısından da risk altındadırlar. Böyle riskli kişiler, ayrıca grip aşısına ilave olarak doktorlarından bilgi ve onay alarak pnömokok aşısı da olmalıdırlar.” diyerek aşıyı bir kez daha vurguladı.

Aşı olmayı unutmayın!

Tüm dünyada yaygın görülen gribin her yıl Ekim ayında başlayarak Aralık ayında artıp Nisan-Mayıs aylarını kapsayan dönemde sık görüldüğünü belirten Doktor Coşkun, “Grip aşısının her yıl Ekim ayında yaptırılması gerekmektedir. Ancak risk grubundaki kişiler daha önce yaptırmadılarsa, Şubat ayına kadar da aşıyı yaptırabilirler. Grip hastalığının geçirilmesiyle veya aşılama ile oluşan bağışıklık, virüsün yapısında gerçekleşen sürekli değişiklikler nedeniyle kalıcı değildir.” dedi.

Coşkun, “Aşılanan veya hastalığı geçiren bireyler bir sonraki grip mevsiminde hastalığa tekrar, başka bir şuş ile yeniden yakalanabilir. Bu nedenle; virüsün yapısı değiştiği için aşı içeriği her yıl yenilenmektedir. Bu nedenle mevsimsel gripten korunmak için her yıl aşı olunması gerekir. Grip aşısı 6 aydan büyük herkese önerilmektedir.” dedi.

Aşı Çocuk

Kronik hastalar risk altında

Aşının mutlaka yapılması gereken risk guruplarını ifade eden Uzman Doktor Ali Coşkun, “Komplikasyon riski yüksek olanlar, gebeler, 6-59 ay arası çocuklar; 50 yaş üstü yetişkinler ile astım dâhil kronik akciğer hastalığı, diyabet, metabolik hastalıklar, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, kronik karaciğer, kronik böbrek hastalığı, nörolojik hastalıklar gibi kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılanmış hastalar ve 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi kullananlar mutlaka aşı olmalı.

Sağlık çalışanlarına öncelik

Ayrıca yetişkinlerde vücut kitle indeksi 40 veya 40’tan büyük olan obez bireyler, komplikasyon riski yüksek olanlarla aynı evde yaşayan veya bakım verenle, sağlık çalışanları; özellikle 6 aydan küçük çocuklarla temasta bulunanlar ve 5 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin ev temaslıları ve bakım verenler de grip aşısını ihmal etmemelidir.” diye konuştu.

Özel Haber

Uzun Vadede Stres, Diyabet Riskini Artırabilir Uzun Vadede Stres, Diyabet Riskini Artırabilir

Editör: Merve Tepecik