Ülkemizde yetişkin nüfusun yüzde 15-20’sinde prediyabet ve diyabetin görüldüğünü ifade eden Uzman Doktor Ali Coşkun, ciddi yaşam değişiklikleri yapılarak bu durumun önlenebileceğini de vurguladı.
Coşkun, “Diyabeti önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek büyük önem taşır. Özellikle yapılması önceliği olan birkaç madde var.” diyerek bilgilendirmelerde bulundu.
Zeytinyağı diyabet riskini azaltabilir
Uzman Doktor Ali Coşkun, “Bunlardan birincisi sağlıklı beslenme. Düşük şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi, dengeli ve lif açısından zengin bir diyet tercih edilmelidir. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlar diyabet riskini azaltabilir. İkincil olarak fiziksel aktivite de bir o kadar önemli. Düzenli egzersiz kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Haftada en az 150 dakika yürüyüş, hafif yatay bisiklet, yüzme gibi orta düzeyde egzersiz önerilmektedir.” dedi.
Şekerli gıdalar sınırlandırılmalı
Coşkun, “Kilo kontrolü şart; aşırı kilolu olmak, Tip 2 diyabet riskini artırır. Sağlıklı bir kiloda kalmak, bu riski önemli ölçüde azaltır. Sadece sağlıklı kilo vererek bile diyabetten kurtulma olasılığınız vardır. Şeker tüketimi de sınırlandırılmalı; fazla şeker tüketimi insülin direncine neden olabilir. Özellikle işlenmiş ve şekerli gıdaların tüketimini iyice sınırlamak faydalıdır.” dedi.
Diyabete karşı hobi
Sigara ve alkolden kaçınmanın önemini vurgulayan Doktor Coşkun, “Sigara içmek damar yapısını bozarak diyabet riskini artırır. Alkol tüketimi ise tüm vücuda toksiktir. Stres yönetimi de diyabeti önlemek için oldukça önelidir. Stres, uzun vadede hormon dengesini bozarak diyabet riskini artırabilir. Stres her insanda oluşabilir, önemli olan stresi vücudumuza zarar vermeyecek şekilde yönetmektir. Bunun için bir çok metot olmakla birlikte başta dua ve namaz, hobiler elde etmek, meditasyon, yoga ve diğer rahatlama teknikleri stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.” dedi.
Her hastaya farklı yaklaşılmalı
Uzman Doktor Ali Coşkun, “Bu yaşam tarzı değişiklikleri hem diyabeti önlemek için hem de genel sağlık durumunu iyileştirmek için etkili birer stratejidir. Daha fazlası için hastalarımızın kendi hekimlerinden görüş almaları önerimdir. Çünkü her hasta farklı yapı ve özelliklere sahiptir. Parmak izi gibi her hastaya farklı yaklaşmak gerekir.” diye konuştu.