Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık saatler kollarda değil cep telefonlarında yer alırken, bu durum saatçilik mesleğini ister istemez olumsuz etkiledi.

Yıllardır duran, arıza yapan ve kırılan saatleri tamir edip, zamanın tekrar ilerlemesini sağlayan saatçiler, gün geçtikçe kendilerinin de durma noktasında olduğunu söylüyor.

55 yıldır saatleri özenle tamir eden Ayar Saatçilik sahibi Sefer Ayar, meslekte yetiştirecek eleman bulamadıklarını, bu yüzden ilerleyen yıllarda saat tamirciliği mesleğinin bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi.

Saatçilik

"Çekirdekten yetiştik"

55 yıldan bu yana saat tamiri ile uğraştığını söyleyen Ayar, şunları kaydetti; "Saatler elektronik olduğu için artık pek mekanik saat tamiri gelmiyor. Daha çok pilli saatlerle uğraşıyoruz ama oda meslek istiyor. Yani herkesin yapabileceği bir şey değil. Üstelik ben mekanik saat ustasıyım. Her iki tür saat tamirini de yapıyorum. 55 yıllık saatçiyim. Ordu'da bu işe 1970 yılında çıraklıktan başladım. Biz çekirdekten yetiştik, ben 12 yaşımda başladım, öyle devam ediyoruz. Şu an 69 yaşındayım. Allah izin verirse 5 yıl daha devam ettiririm."

"Sanatkâr kalmadı"

Her geçen yıl sanatkâr sayısının azaldığını aktaran Sefer Ayar; "Vatandaş, eski ya da bozulan saatlerini yine tamire getiriyor, ilgi gösteriyor ama sanatkâr kalmadı. Bundan 25-30 yıl önce Ordu'da 30 tane saat tamiri yapabilen sanatkâr vardı, şimdilerde bu sayı yarı yarıya azaldı. Şu an 10’a kadar düştü. Çünkü kapatan bir daha açamıyor, yenisi açılmıyor. Satış olarak açan oluyor, kuyumcular satıyor. Ancak bu sanat, saatçilik ayrı bir şey." dedi.

"Çırak yetişmiyor"

'Artık sanatkar yetişmiyor. Herkes okuyor, üniversiteye gidiyor, sonra boşta geziyor. Ancak sanata yönelmiyor' diyen Ayar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Artık çocukları yönlendirmek lazım, biri gelse benim yanıma, ben ona öğretirim. Ancak kimse gelmiyor. Adam direkt bana kaç TL vereceksin diye hesap soruyor. Bir kişinin bugünkü maliyeti 25 bin lira. Önce işi öğrenecek. Artık sanatkâr yetişmiyor. Bu işte artık gelecek kaygısı var. Eleman yetişmediği için gelecekte bu meslekte ne olacak bilmiyorum. Bütün sanatlar öyle, sadece bizim sanat için değil. İnsanlar hem okusun hem sanata yönelsin. Okulu bitirdiği zaman ister bitirdiği bölümün işini yapsın, isterse öğrendiği sanatı devam ettirsin.”

"İş sıkıntısı yok"

İş konusunda sıkıntı yaşamadığını aktaran Ayar; “Müşteri kitlemiz geniş. Bizim eski ve işimizde iyi olmamızın da faydası var. O yüzden müşteri sıkıntımız yok. Elbette bundan 20 yıl öncesi gibi değil ama işlerimiz yine de iyi.” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul