Fındık bahçelerinde Mayıs ayında ilaçlama yapıldığı için samuray arıların kahverengi kokarca ile mücadelede yetersiz kaldığını aktaran Bayhan, kimyasal ilaçlamanın da topyekun yapılması gerektiğini dile getirdi.
“Samuray arılarıyla olmaz”
‘Şu ana kadar kokarca ile mücadele konusunda başarılı olunamadı’ diyen Bayhan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kahverengi kokarca ile biyolojik yönden yapılan mücadeleler hiçbir olumlu sonuç getirmemektedir. Samsun Araştırma Enstitüsü tarafından bir kavanozun içerisinde samuray arıları yetiştirilmişti. Bir toplantıda samuray arılarının hiçbir kimyasal mücadele yapmadan başarılı olacakları söylenmişti. Samuray arılarının etkili olacağı kanısında değilim. Çünkü fındıkta delikli koruk fındık olmaması için Mayıs ayının 5’i ile 15’i arasında tüm köylerde zirai mücadele yapılmaktadır. Bu yapılan mücadele sonucunda çevreye salınan samuray arılarının yaşamları sona erecektir. O yüzden samuray arıları etkili olamaz. Samuray arılarına eski tabiriyle sarıcalı diyoruz. Tüm arazi ilaçlanmadığı sürece samuray arıları etkili olmayacaktır. Sadece fındık bahçesi değil, tüm araziler ilaçlanmalıdır ki, bu zararlıya nefes aldırmayalım.
“Fındıkta hastalığa neden oluyor”
Kahverengi kokarca şu an sahil kesimin tamamında görülmektedir. Sahil kesim sıcak seyrettiği için Ulubey çevresinden yukarı çok fazla intikal edemedi. Merkez köylerimizin hepsinde kokarca var. Burada her bir böcek yaklaşık 250 tane yumurta bırakıyor. Bu yumurtaların açılmasıyla piyasayı tamamen istila eder duruma geliyorlar. Kahverengi kokarcalar, daha çok sıcak iklim kuşağında konukçu olmaktalar. Havaların soğumasıyla birlikte, hava sıcaklığının 16 derecenin altına düştüğü durumda kokarcalar, arazilerden, konutlara, ahırlara, samanlıklara geçmekteler. Kışı da buralarda geçirmekteler. Nisan ayının ilk haftalarında ise tekrar araziye çıkıp, tüm ürünlere zarar vermekteler. Karadeniz Bölgesi’nde en fazla zararı ekonomik gücü de yüksek olan fındığa veriyor. Sadece daldan fındığı yok etmiyor. Fındığa emgi yoluyla zarar veriyorlar. Fındık büyümeye başladığı dönemlerde içerisinde acımtırak bir yapı hasıl olmakta. Bazı ürünlerin içi ise tamamen siyahlaşarak karamuk hastalığına yakalanmaktadır.”
Tüm üreticilerin kimyasal ilaçlama yapması gerektiğinin altını çizen Mehmet Bayhan, bir üretici ilaçlama yaparken, yan taraftaki bahçe sahibinin yapmaması durumunda mücadelenin etkisiz kalabileceğini ifade etti.
Kahverengi kokarcanın tek zararı fındığa vermediğini aktaran Bayhan, üreticinin fasulyesine, domatesine, hurmasına, mısırına da büyük zararlar verdiğini söyledi.
Tevfik Kul-Özel Haber