Altınordu'da bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelen Milletvekili Şanlıtürk; “Toplantıya katılan İl Başkanımız Mehmet Özçelik, Altınordu İlçe Başkanımız Dinçer Kurucu, İl, İlçe ve KAÇEP İl Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve ilimizin çok kıymetli basın mensuplarına şükranlarımızı sunuyoruz.
Hem gözümüz hem de kulağımız olan basın yayın organlarımız bizim için hiç şüphesiz oldukça değerli bir konumdadır. İlimizin iş insanları, sivil toplum kuruluşları ve basın mensuplarımızla istişare etmeye her zaman devam edeceğiz” dedi.
FINDIKTA FİYAT FARKI ÖDENMELİ
Konuşmasına fındıkta fiyat farkına dikkat çekerek başlayan Milletvekili Şanlıtürk; “Bölgesel olarak Ordu, Giresun ve Trabzon illerimizde üreticilere fındık fiyat farkı ödemesi yapılmasını talep ediyoruz. Bunun adı ister Alan Bazlı Ödeme olsun ister başka bir şey olsun bu farkın mutlaka üreticiye yansıması gerekmektedir.
Fındık üretimi, 2015 yılından itibaren Batı Karadeniz’de de üretilmeye başlandı. Ancak bizim Kabadüz ile Düzce’de ki verim ve üretim arasında dağlar kadar fark var. Kabadüz’de dönüm başına 30-40-50 kilo fındık alınırken, Düzce’de bu oran 70-80 kiloya kadar çıkabiliyor.
Bizde sarp arazilerde ve zor şartlarda yetişen fındığın maliyeti de dolayısıyla çok yüksek oluyor. Ama düz arazilerde yani Düzce’de olduğu gibi maliyetler bizimkinden yarı yarıya düşüyor. İşte bu yüzden bahsettiğim bu üç ilimize fındık fiyat farkı ödenmesi gerekmektedir“ diye konuştu.
KOKARCA İLE MÜCADELEYE 3 MİLYON TL
Fındık zararlısı Kahverengi Kokarca ile mücadele için ayrılan kaynağa da dikkat çeken Şanlıtürk; “Ordu iline kokarca ile mücadele için şu ana kadar 3 milyon TL kaynak ayrıldı. Bu kaynağın artırılması için yine bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Ziraat odaları, muhtarlar derneği, il müdürlüğü ve üreticilerimizle birlikte bu konunun üstesinden inşallah geleceğiz.
Yeşil altın fındık ürünümüzün bugününü ve geleceğini kurtarmak için tüm fındık bileşenlerimiz ve en önemlisi alın teri döken kıymetli üreticilerimizle beraber mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“YOĞUN BAKIM VE SERVİS YATAK SAYILARI ÇOK YETERSİZ”
Ordu'daki hastanelerin fiziki durumuna dikkat çeken Şanlıtürk, yoğun bakım ve servis yatak sayısının oldukça az olduğunu, bu nedenle hastaların sıklıkla il dışına sevk edilmek zorunda kaldığını ifade etti.
Şanlıtürk, "İnsanlar artık beni gecenin ikisinde, üçünde arıyorlar. Hastanelerimizin durumu ortada, fiziki yeterlilikler ortada. Yoğun bakım sayımız çok az. Servis yatak sayımız yine aynı şekilde çok az. Dolayısıyla il dışına sevk yapmak durumunda kalıyorlar" diye de konuştu.
“ŞEHİR HASTANESİYLE SAĞLIK SORUNLARI ÇÖZÜLECEK”
Ordu’da sağlık sorunlarının çözümü için inşaatı süren şehir hastanesinin önemine değinen Şanlıtürk, “Şehir hastanesini inşallah bitirdiğimiz takdirde Ordu’da sağlık sorunu da bu manada kalmamış olacak” dedi.
Ancak şehir hastanesinin şehre entegrasyonu için ulaşım yatırımlarının da yapılması gerektiğini vurgulayan Şanlıtürk, Cumhurbaşkanı’nın Ulaştırma Bakanı’na şehir hastanesine bağlantı yolu yapılması için talimat verdiğini hatırlattı. "Orada, o zamanki rakamlarla 1.2 milyar TL'lik bir şehir hastanesine bağlantı yolunun yapımıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı'na talimatı vardı. İnşallah o da yapılacak" dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ İMAR YOLLARINI AÇMALI”
Şanlıtürk, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne de çağrıda bulunarak şehirdeki imar sorunlarına dikkat çekti. Şehir hastanesine ulaşımın sağlanabilmesi için belediyenin bir an önce imar yollarını açması gerektiğini belirtti:
"Büyükşehir Belediyemiz imar yollarını açması lazım. Biliyorsunuz belli bir imar sorunu da var şehirde. Bu manada şehir hastanesine de oradaki imar yollarının bir an önce yapılıp açılması lazım. İnşallah en kısa sürede yapılır, bitirilir ve sağlıkla ilgili problemi de ortadan kaldırmış oluruz."
“ORDU ÇEVRE YOLUNU BİR AN ÖNCE BİTİRMELİYİZ”
Ordu Çevre Yolu'nun tamamlanmasının da acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şanlıtürk, şehir hastanesinin açılması durumunda günlük 70 bin kişilik bir hareketliliğin olacağını ve mevcut yolların bu yoğunluğu kaldırmasının mümkün olmadığını söyledi.
"Ordu çevre yolunu bitirmemiz lazım. Eğer hastaneyi orada açacaksak, günlük bir sirkülasyon olacak. Şu anda mevcut yollarımız bunu kaldırması mümkün değil." diyen Şanlıtürk, Büyükşehir Belediyesi’ne ve bürokratlara imar yollarını bir an önce açmaları çağrısında bulundu.
“KARADENİZ-AKDENİZ YOLUNU MELET HAVZASINA YÖNLENDİRELİM”
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun trafiğini Melet Havzası’na yönlendirmenin Ordu şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağını belirtti.
Şanlıtürk, "Çatalkaya Köprüsü’ne yapılacak bir kavşakla, özellikle tırlar ve kamyonlar şehir içi trafiğine girmeden Ordu’yu transit geçebilecekler. Bu projede Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin lokomotif rol oynamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
“TIRLAR ŞEHRİ GÖRMEDEN TRANSİT GEÇİŞ YAPABİLECEK”
Şanlıtürk, Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun aktif edilmesi durumunda, ikinci organize sanayi trafiğinin de bu yola yönlendirilebileceğini belirterek, "Eğer bu yolu Melet Havzası'ndaki yola bağlarsak ve Karapınar Kavşağı'ndaki çevre yoluna entegre edersek, şehir içi trafik yükü azalacak. Böylece organize sanayiye gelen tırlar, şehri görmeden transit geçiş yapabilecekler" dedi.
“PROJEYE BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜK ETMELİ”
Projeye Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük etmesi gerektiğini vurgulayan Şanlıtürk, "Bu işi Büyükşehir Belediyemizin başkanlığında götürelim. Sayın Valimize de bu projeyi anlattık ve kendisi de bu projeye büyük önem veriyor. İnşallah el birliğiyle bu projeyi hayata geçirerek, şehrimize büyük bir katkı sunacağız." diye konuştu.
"GÜLYALI ORADA, SAYIŞTAY ORADA"
Gülyalı Belediyesi'nin, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe döneminden var olan borçlarının kendisi tarafından açıklatılmadığı iddialarına da oldukça açık ve net bir şekilde yanıt veren MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, "Böyle birşey olabilir mi? Gülyalı Belediyesi orada, kıymetli başkanı orada, sayıştay orada. Böyle bir durum söz konusuysa Sayıştay denetmenleri gelir ve kamuoyuyla bilgileri paylaşır. Borç olup olmadığı ve bu konunun açıklanıp ya da açıklanmayacağı Gülyalı Belediye Başkanı Medet Sipahi'nin tasarrufundadır" diyerek sorunun muhatabının kendisi olmadığını ifade ederek kamuoyunda çıkan bu tarz konuşmaları dedikodudan ibaret diyerek yorumladı.
“BALIKÇI BARINAKLARI TEMİZLENİYOR”
Balıkçı barınakları konusuna da değinen Milletvekili Naci Şanlıtürk, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “İlimizde bulunan 5 adet balıkçı barınağı alanlarında yapılacak olan deniz dip temizliği çalışmalarına Gülyalı Balıkçı Barınağından başlandı. Seçim döneminde hemşerilerimize verdiğimiz sözlerden biri olan deniz dip temizliği sözümüzü yerine getirmekten hem mutlu hem de gururluyuz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu ve Ordu Valimiz Sayın Muammer Erol olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.
"1 YILDIR GÖRÜŞÜYORDUK"
İlimizde bulunan özellikle beş tane balıkçı Barınağımız bölgemizde oluşan sel afetleri nedeniyle 3-5 yılda bir balıkçı barınaklarımızın içi kumla dolmaktadır. Özellikle Gülyalı, Kacalı, Kumbaşı, Kışlaönü ve Ünye balıkçı barınaklarımızın liman içleri son yıllarda sıklıkla dolmaktadır. Bu liman içlerinin taranması için Ulaştırma Bakanlığımız, bakan yardımcılarımız ve diğer yetkililerle yaklaşık bir yıldır yaptığımız görüşmeler neticesinde bu bölgeye bir tarama gemisi talebimiz olmuştu.
"6 METREYE KADAR TEMİZLEYECEK"
Bakanlığımızın elindeki tarama gemileri yoğun olduğu için Vakuvatör cihazı gönderdiler. Durgun suda çalışan bu araçla birlikte liman işlerimizin taranması sağlanacak, liman içlerinde ve Limanın giriş kısmı dediğimiz liman ağızlarında biriken yaklaşık dört ila 6 metre arasındaki yüksekliğe ulaşan kum boşaltılarak balıkçılarımızın daha rahat bir şekilde balıkçılık faaliyetlerine sürdürmesi sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
PERŞEMBE YAYLASINDA MADEN ARAMA
Perşembe Yaylasındaki maden arama hususuna da dikkat çeken Şanlıtürk şu açıklamayı yaptı: “Aybastı Perşembe yaylamızdaki dünyaca ünlü mendereslerin bulunduğu alanın hemen yanı başında maden ruhsatı verilmiştir. İlimizdeki Mera Komisyonu da bu maden ruhsatına maalesef olumlu görüş bildirmiştir. Tarihi ve turizm alanı olarak dünya mirası sayılabilecek bu alanda verilen ruhsat kararının tekrar gözden geçirilerek iptal edileceğine inanıyorum. 800 bin nüfusun yaşadığı, yaz aylarında ise nüfusu 2,5 milyonun üzerine çıkan Karadeniz’in incisi güzel ilimizin yüz ölçümünün %74’ünün maden alanı olarak ruhsatlandırılmasına bir anlam verememekteyiz” dedi.